->
Adaçayı Mayıs ile Haziran aylarında çiçek açmadan toplanır.
Adaçayı Hakkında Genel Bilgiler
Adaçayı aynı zamanda diş otu, meryemiye adlarıyla da bilinmektedir. Ada çayının kullanılacak olan yapraklarının taze ve kuru olması gerekir. Yaprakları bitkinin kullanılmakta olan kısımlarıdır.
Adaçayının Yararları (Faydaları)
Adaçayının Zararları
Yüksek tansiyonlu (hipertansiyon) olan kişiler Adaçayını çok kullanması sakıncalıdır çünkü çok tüketilmesi halinde tansiyonu yükseltebilir
Rahim kaslarını uyardığı için gebe kadınlar kullanmamalı. Emziren bayanlarında kullanmaması gerekir, sütün üretimine olumsuz etki yapmaktadır. Ufak çocuklara verilmesi de önerilmemektedir.
Bunların haricinde insanlar üzerinde aşırı tüketim yapılmadığı müddetçe farklı yan tesirleri görülmemiştir.
Adaçayının Kullanım Şekli;
Adaçayıçayının hazırlanışı; Bir bardak kaynayan suyun içerisine yarım yemek kaşığı ince doğranmış Adaçayını ekleyip ağzını kapatarak demlemeye bırakınız. Kaynatılmamalıdır. Demlemenin ardından süzünüz ve günde 2 veya 3 bardak içilebilir.
Oturma Banyosunun hazırlanışı; Adaçayı yaprakları 2 avuç alıp soğuk suyun içinde bir gece bekletilir ve ertesi gün kaynamaya yakın hale gelene kadar ısıtılır. Beş dakika kadar demlendikten sonra süzülür ve banyo suyunun içerisine konularak karıştırılır.
Adaçayı gargarasının hazırlanışı; 1,5 çorba kaşığı kurutulmuş ve doğranmış Adaçayı yaprakları 2 bardak soğuk olan suyun içerisine atılıp ateşe koyunuz. Kaynama noktasına ulaştığında ocağın altını söndürünüz. Üzerine kapakla kapatıp demlenmeye bırakınız ve 15 dakika kadar demleyiniz. Demlenmesi bitince süzerek günde sıkça 10 dakikalık sürelerle gargara yapılmalıdır.
Adaçayı Sirkesi; Geniş ağızlı bir şişenin içine Adaçayının çiçeklerini koyup, çiçeklerin üzerini kaplayacak kadar üzüm sirkesini ilave ediniz. Yaklaşık 14 gün süresince güneşin altına veya sıcaklığın yüksek olduğu bir yerde zaman, zaman çalkalanarak bekletilir. Daha sonrada süzülerek kullanılır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.