->
Akciğer nasıl solunum yapar?
Soluk aldığımız hava burundan itibaren temizlenerek akciğer keseciklerine kadar gelmektedir, ancak havanın tam manasıyla temiz olmamasından ötürü, zamanla akciğerlerin renginde değişim gözlenir. Soluk alınan hava burun ve ağızdan girerek yutak, gırtlak, nefes borusu ve bronşlardan geçip akciğerlere ulaşmaktadır. Solunum sistemimiz olan akciğerlerde kan ve oksijenin birbirine karışması için yaklaşık 100 metre kare kadar bir karşılaşma sahası bulunmaktadır. Yeni doğan bir bebeğin akciğerleri pembe renkli iken, yaşın ilerlemesiyle birlikte akciğerlerin rengi kül rengine doğru değişim göstermektedir.
Solunum işleminde akciğerler tamamen hareketsizdir, nefes almayı sağlayan yalnızca diyafram adını verdiğimiz perde biçimindeki bir kastır.
Ağırlığı kadınlarda 900 erkeklerde de 1200 gram olan, göğüs boşluğunda yer alan, esnek ve süngerimsi bir yapıda bulunan akciğerlerde kanla oksijen birbirine karışarak vücuttaki karbondioksidin dışarı atılması sağlanır
Diyafram, karın boşluğu ile akciğeri birbirinden ayırmakta ve kusursuz aralıklarla karın boşluğuna doğru açılıp yükselerek, akciğerlere basınç yapar. Akciğerlere diyafram tarafından uygulanan basınç alçalınca hava ciğerlere dolar, basınç yükselince de hava boşaltılır ve bu şekilde nefes alıp verilmiş olur.
Bir önceki Nefrit nasıl tedavi edilir? başlıklı konumuzda böbrek iltihabı nasıl tedavi edilir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: nefes ve akciger
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.