Allerji Mevsimi Yaklaşıyor

Allerji Mevsimi Yaklaşıyor
Alerjiye neden olan bu tür maddelere allerjen denir. Alerji; bağışıklık sisteminin vücuda zararlı olmayan maddelere karşı başlattığı abartılı ve şiddetli bir reaksiyon olarak tanımlanabilir. En sık karşılaşılan alerjenleri ise ev tozu akarları, polenler, otlar, hayvan tüyleri, küf ve besinler olarak sayılabilir. Bu alerjenler vücuda temas ettiği bölgelere göre farklı şikayetlere neden olur. Her insanın savunma sisteminin karakteristiği farklı olduğu için insanların allerjenlere olan reaksiyonları tamamen farklıdır
Baharın gelmesiyle birlikte artan allerjen miktarı burun akıntısı, hapşırma, öksürük, vücutta kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi şikayetlere daha sık neden olabilir.

Burun, soluk yolları, deri ve gözler en sık allerjene maruz kalan bölgelerdir. Bu bölgeler ya vücudun dışındadır ya da vücudun dışı ile sıkı irtibatları vardır. Sindirim sistemi alerjileri de sıktır ve genellikle besinlerden dolayı ortaya çıkar. Bu tür allerjinin bir mevsimi yoktur.

Alerjik rinitte burunda kaşıntı, tıkanıklık, rahat nefes alamama ve burun akıntısı bulguları görülebiliyor. Alerjik göz reaksiyonlarında ise gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma, göz kapaklarında şişlik görülür. Solunum sisteminde ise boğazda gıcık hissi ve kaşınma, kuru öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı ortaya çıkar. Alerjik cilt reaksiyonlarında ise kaşıntı, kızarıklık, ciltte kabarıklık ve döküntü gibi birçok değişik şikayet ortaya çıkar. Astım hastalarının bahar aylarında şikayetlerinin arttığı biliniyor.

Özellikle bahar aylarının gelmesiyle bitkilerin polenleri bol miktarda havaya salınıyor. Polen alerjisi, ağaçların, fundalıkların, tahıl ve otların ve daha az sıklıkla da çiçeklerin polenlerinden kaynaklanır. Polenler üst solunum yolları ve solunum sisteminde yanma, kaşıntı, kuru öksürük ve nefes darlığı şikayetlerine neden olur.

Polen mevsimlerinde; ağaçların çoğunlukla Mart ayından Mayıs’a, çayırların Nisan’dan Haziran’a, otların ise Haziran sonundan Eylül’e kadar havaya polen saldığı biliniyor. Aynı zamanda tek başına polen mevsimleri ve polenlerdeki artışlar, iklime ve yöresel faktörlere göre de değişim gösterebiliyor.

Birçok bitkinin çiçeklenme döneminde, açık havada oldukça yüksek miktarda polen oluşur. Polen düzeyleri; kırlık bölgelerde gün içi en yüksek düzeyken, şehirlerde ise akşama doğru en yüksek düzeyine ulaşır. Dağlık ve deniz kenarı bölgelerde ise polen miktarı daha az olup, yağmur ve bulutlu havalarda bu miktar daha da azalır. Geceleri yatak odasının pencerelerini kapatmak, evin dışında giyilen kıyafetleri yatak odasına sokmamak, saçları yıkayarak polenden arındırmak akşamları daha rahat etmenize yardımcı olabilir.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.