->
Dr. Alzheimer ciddiye alınması gereken bir hastalıktır diyen Bakırköy Prof. Barış Topçular, bu hastalığın önemli bir risk taşıdığını dile getirdi.
Unutkanlık ile başlayan Alzheimer hastalığı zamanla dil ve görsel fonksiyonlarında kaybolmasına neden olur. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A Hastanesi (BRSHH) Nöroloji Uzman Dr
Hastalığın nedenleri hakkında bizleri bilgilendiren Topçular, bu hastalığın erken başlamasında en büyük neden olarak genetik faktörleri görüyor.
Alzheimer Nedenleri
Dr. Barış Topçular, Alzheimer’ın 65 yaş üstü kişilerin risk altında olduğunu ama bazende erken yaştaki kişileri hedef aldığını söyledi. Alzheimer ile ilgili olarak Dr. Barış Topçular’ın verdiği diğer bilgiler şöyle;
“Alzheimer hastalığı nadir olarak erken yaşlarda da kendini gösteriyor. Yaşla birlikte artış gösteren bir hastalık olan Alzheimer, 65-74 yaş arası kişilerde görülme sıklığı %5 iken; 85 yaş üzeri kişilerde %40′a çıkıyor. Alzheimer hastalığı kişinin normal yaşlanma sürecini ciddi derecede etkiliyor.
Alzheimer için en büyük etkenlerden biride genetik faktörler. Yaşla birlikte artış gösterse de geçmişinde Alzheimer hastalığı olan kişiler büyük risk altında. Özellikle erken başlayan Alzheimer hastalığının en büyük nedeni bu!
Alzheimer hastalığı kendini belli etmeden sessizce ilerleyen bir hastalıktır. Unutkanlık belirtileri çoğu kişide yaşlılığa bağlı zannedilir. Bu da Alzheimer hastalarının tanı ve tedavisinin gecikmesine neden olur. Unutkanlık ilerledikçe günlük aktivitelerde aksamalar, sürekli diş fırçalamalar, elbiselerin ilikleri ile oynamalar, yol bulmada güçlük çekmeler, okuma-yazma-anlama da zorlanmalar ve konuşmada bozukluklar görülür. Daha da ilerleyen Alzheimer hastalığı kişinin özbakımlarını yapamamasına ve başkalarına muhtaç olmasına neden olur.
Alzheimer hastalığı tedavisi
Hastalığın tam bir tedavisi yoktur. Alzheimer hastaları için 2 çeşit ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hastalığı tam geçirmesede hızlı ilerlenmesini önler. Tedavide kullanılan ilaçlar; Asetinkolin Esteraz inhibitörleri(AchEI) ve NMDA antagonistleridir. Bu ilaçlar ilk alındığı zaman hastada bulantı ve kusma gibi yan etkiler yapar. Hastalık ilerledikçe hayal görmeler, uykusuzluk problemi yaşamalar ve sinirlilik gibi şikayetler ortaya çıkmakta, bu şikayetler içinde semptomatik tedaviler verilmektedir.”
Bir önceki yazımız olan Pick hastalığı ve tedavisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: alzheimer neden olur, alzheimer hastalığı neden olur, alzheimer hastaligi neden olusur
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.