Anemiyi Ciddiye Alın

Anemiyi Ciddiye Alın
Sibel Güney, tedavi edilmeyen aneminin kalbi etkilediğini, anne sütüyle beslenmeyen bebeklerin ve kırmızı et yemeyen vejetaryenlerin risk grubunda olduğunu belirtiyor.

Kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin miktarının yaşa ve cinse göre normal değerin yüzde 10’undan fazla azalması durumunda “anemi” tanısı konuyor. Uzm.Dr.

Tedavi edilmemesi halinde bu durumdan en fazla etkilenecek organın kalp olduğunu belirten Dr. Sibel Güney, aneminin tedavi edilmemesi durumunda birçok organı etkilediğine dikkat çekerek, aneminin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor.

Halsizlik, çarpıntı ve soluk görünümle sinyal veren aneminin dikkat edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirten Dr
Sibel Güney, riskleri şöyle ifade ediyor: “Anemide kanın oksijen taşıma kapasitesi azalır. Dokulara giden oksijen miktarının azalması ile dokularda fonksiyon bozukluğu oluşur. Bu nedenle pek çok sistemde anemi belirtileri ortaya çıkar. Bunlardan özellikle kalp, sinir sistemi ve kaslarda oluşanlar önemlidir. Anemi nedeniyle kalpte üfürüm, kalp genişlemesi, kalp kasının beslenememesi (myokardial iskemi), kalp hızında artış görülür.”

Anemi, halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, soluk görünüm ve çarpıntı, ileri derece anemi ise nefes darlığı, baş dönmesi, düşük tansiyon, bayılma ve göğüs ağrısı gibi belirtiler gösteriyor. Tedavi şeklinin aneminin nedenine ve şiddetine göre değiştiğini söyleyen Dr. Güney, şu bilgileri veriyor:

“Ani kan kaybına bağlı anemilerde hastaya kan verilmesi gerekir. Demir ve B12 vitamin eksikliğine bağlı anemilerde eksik olan maddenin yerine koyulması ile tedavi edilir. Kronik hastalıklara bağlı anemilerin tedavisi, ilgili hastalığın ya da hastalığa bağlı anemi oluşturan nedenin tedavisi ile mümkündür.”

Fazla çay tüketimi demiri azaltıyor

Büyüme çağındaki çocuklar, gebeler ve emziren annelerde demir ihtiyacının arttığını kaydeden Dr. Güney, demir eksikliği anemisi olan gebelerde bebek gelişiminde olumsuzluklar ve erken doğumun görülebileceğine dikkat çekiyor. Dr. Güney, anne sütü yerine inek sütü verilen bebeklerde de demir eksikliğinin meydana geldiğinin altını çiziyor. Vejetaryen beslenmede demir ve vitamin B12 açısından zengin olan kırmızı et tüketimi olmaması nedeniyle anemi oluşabileceğine işaret eden Dr. Güney, aşırı lifli beslenme ve fazla miktarda çay tüketiminin de demir emilimini azalttığını vurguluyor.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.