->
Hamilelik boyunca hafif düzeyde ancak devamlı bir hareket/egzersiz alışkanlığı pekçok şikayetin ortaya çıkmasına engel olmak için yeterli olabilir. Özellikle hamileliğin son iki ayında artan karın içi ağırlık, bele daha fazla yük binmesine neden olarak anne adaylarında önemli şikayetlere neden olabilir.
Anne adaylarının hem bel şikayetlerini azaltmak hem de başka yararlarından dolayı yapabilecekleri en önemli aktivite yürüyüşlerdir.
Bu sebeple gebeliğin ilk aylarında yapılacak risksiz ve hafif egzersizler ilerideki aylarda anne adayına büyük avantajlar sağlar. Ancak özellikle belirli tip hareketleri yaparken hamilelerin normal bireylerden daha dikkatli olması önerilir. Ancak genel olarak karın ağırlığının artışı yavaş olduğundan bel ve boyundak destek kasları bu artışa uyum sağlar ve sonuçta pekçok hamilede bir sorun ortaya çıkmaz
Ancak hamilelikle birlikte bel fıtığı da mevcutsa doktor ve hastanın işi bir hayli zordur. Çünkü zorluk daha teşhis döneminde başlamaktadır. Net bir teşhis için gerekli röntgen filmi çekimleri ve bilgisayarlı tomografi tetkiki bebeğe zararlı olabilecek x-ışınları nedeniyle yaptırılamamaktadır. Bu dönemde şiddetli bel ve bacak ağrısı bulunan bir hastayla karşı karşıya kalan doktor gerçekten büyük sıkıntı çekmektedir.
Bel fıtığı bulunan ağrılı bir hamile hasta öncelikle mutlaka sert yatak istirahatine alınmalıdır. İlk üç aydan sonra evde hastanın beline yapılan hafif masajlar ve sıcaklık uygulamaları kısmen de olsa rahatlık sağlayabilmektedir. Ayrıca doktor kontrolünde karın kaslarına yönelik egzersiz programı da uygulanabilir. Mümkün mertebe hasta rahatlatılarak ve fıtığın daha fazla ilerlemesine engel olacak tarzda tedbirler alınarak bu kritik dokuz ayın atlatılması temin edilmelidir. Doğum esnasında, nöroşirürji uzmanı doktor ile hastayı takip eden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı son durumu bir kez daha beraberce değerlendirerek normal doğum ile sezaryen arasında karara varırlar. Doğum ne şekilde olursa olsun (sezaryen veya normal doğum) doğumdan sonra karın kasları gevşemiş halde olacağından, lohusalık döneminde hasta, karın adalelerini güçlendirici egzersiz programlarına alınmalıdır.
Bel sağlığı için öneriler
Bir eşyayı taşırken onu gövdenize yakın tutun. Taşınacak eşya vücudunuza ne kadar yakın olursa omurganıza binen yük o kadar azalacaktır.
Ağır bir yükü belinizden daha yükseğe kaldırmayın. Hele bu yükü başınızdan yukarı kaldırmayı hiç denemeyin.
Ağır bir cismi bir yerden bir yere çekmek yerine dizlerinizi hafif bükerek itmeyi tercih edin.
Bir cismi taşırken ayaklarınız yere sağlam basmalıdır. Her iki ayağınız arasındaki mesafe yaklaşık omuz genişliğinde olmalı ve ayak uçlarınız dışa bakmalıdır.
Dişlerinizi fırçalarken ya da yüzünüzü yıkarken lavaboya doğru eğilmeyin, belinizi olabildiğince dik tutmaya gayret edin.
Sandalyeden kalkarken bir ayağınız diğerinin önünde olmalı, bacak kaslarınız ve kollarınızın yardımıyla kendinizi yukarıya doğru iterken sırtınız dik pozisyonda bulunmalıdır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.