->
Bülent Demirbek, sadece biyolojik rahatsızlıklarda değil ruhsal sorunlarda da erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını bildirdi.
Demirbek, anneyle babanın ayrılması, evde uyuşturucu bağımlısı ebeveynin bulunması ve aile içi şiddet gibi çeşitli unsurların antisosyal kişiliğe sahip çocuk yetişmesinde tetikleyici faktör olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:
“Türkçe karşılığı ‘serseri’ olan antisosyal kişilik bozuklukları okul okul gezilerek tespit edilip, bu durumdakilerin 18 yaşını doldurmadan tedavileri tamamlanmalı.
Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Psikiyatrist Dr.
Çocukluk döneminde en yoğun görülen ruhsal sorunun antisosyal kişilik bozukluğu olduğunu, bu sorun zamanında giderilmediğinde ilerleyen yaşlarda bireyin bütün yaşantısını etkilediğini ifade eden Demirbek, “bu nedenle çocuk yaşlarda belirti veren antisosyal kişilik bozukluklarının okul çağında belirlenerek önlem alınması gerekir” dedi.
Ruhsal sorunlarda da erken teşhisin önemli olduğunu belirten uzmanlar, çocuk yaşlarda belirti veren ve ruhsal bir sorun olan antisosyal kişilik bozukluklarının okul çağında belirlenerek önlem alınması gerektiği uyarısında bulunuyor
Ancak, bu teşhisi koyduğumuzda hakaret gibi algılanıyor. Oysa tedavi edilmeyen bu hastalık ilerleyen yaşlarda kişinin karakteri haline geliyor ve tedavisi mümkün olmuyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de toplumun yüzde 2-3′ünde bu rahatsızlık söz konusu. Bir başka ifadeyle 2 milyon 100 bin civarında antisosyal kişiliğe sahip birey var. Bu, küçümsenmeyecek bir rakam.”
Antisosyal kişiliğin belirtileri
Demirbek, bazı araştırmalarda, bu hastalığın altında genetik etkenler bulunsa da çocuğun yetiştirilme tarzının daha büyük rol oynadığını ifade ederek şunları kaydetti:
“Antisosyal kişiliğe sahip çocuklar başkalarının haklarına sürekli olarak saygısızlık ederler; saldırgan, bencil ve başkalarını umursamayan davranışlarda bulunurlar. Genelde erkek çocuklarda görülen bu rahatsızlık ilerleyen yaşlarda bireyi suça yönlendirir. Evinde eşya çalıp satan, hırsızlık yapan, ailesine şiddet uygulayan bu çocuklar uyuşturucu bağımlısı olmaya da yatkındır.”
Demirbek, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) kurulması yerine kişilerin madde bağımlısı olmadan önlem alınmasını sağlayacak merkezlerin kurulması gerektiğini ifade ederek, “bu hastalık başlangıçta psikolog desteğiyle çözümlenebilir, ancak ilerleyen dönemde ilaçlı tedaviye bile ihtiyaç duyulur. Ancak, bu kişiler çoğunlukla ilaç kullanımını reddederler ve hasta olduklarını kabul etmezler” dedi.
Demirbek, bu konuda, Milli Eğitim ile işbirliği yapacak gönüllü kuruluşlara ihtiyaç bulunduğunu belirterek “bu kuruluşlar, her okula bir uzman görevlendirip buradaki antisosyal çocukları belirleyerek tedaviye yönlendirebilir. Oysa günümüzde bu tür çocuklar okuldan uzaklaştırılarak cezalandırılıyor. Bu ise sorunu daha kronik hale getiriyor” dedi.
Bir önceki yazımız olan Çocuklukta yaşanan taciz beyni değiştiriyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: antisosyal ne demek, asosyal belirtileri, asosyallik belirtileri, Asosyallik Tedavisi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.