->
Fakat astımlı bir şahısta bronşların söz konusu uyaranlara karşı kasılıp daralması fazla miktarlarda olur ve bronşların yaygın olarak daralmasıyla solunum güçlüğü ortaya çıkar. Bronşlar (yani solunum yolları) bazı uyaranlara cevap olarak kasılırlar, iç çapları normale göre daralır. Sağlıklı şahıslarda meydana gelen bu cevap oldukça az miktardadır ve herhangi bir solunum güçlüğü hissedilmez.
Astım, nefes darlığı nöbetleri ile seyreden bir solunum sistemi hastalığıdır. Solunum yollarının daralma miktarı, uyaranın cinsine, miktarına göre veya kişiden kişiye değişik düzeylerde olur
Ortaya çıkan nefes darlığı (veya solunum güçlüğü nöbeti bazen sadece hastanın hissedeceği fakat karşısındakilerin fark edemeyeceği kadar hafif geçer. Bazen de şahsın son derece zor soluduğu, soluk alıp verme esnasında vızıltıyı andıran ek seslerin duyulduğu, acil tıbbi yardımı gerektiren ağır bir nöbet biçiminde ortaya çıkar. Astımlı hastalar nöbetler dışındaki zamanlarda tamamen şikayetsiz olabilirler. Ancak nöbetler sırasında uygun biçimde tedavisi yapılmamış kişilerde, solunum yollarındaki yaygın daralma kalıcı bir hal alabilir, dolayısıyla hastalık kronikleşir (müzminleşir), hastaların nefes darlığı yakınması süreğen bir hale gelebilir. Nefes darlığı bu hastalığın ana bulgusudur. Bunun yanı sıra hemen daima, değişik şiddette öksürük ve balgam yakınmaları da vardır.
Astım gerek ülkemizde gerek dünyada yaygın bir problemdir. Kadınlarda ve erkeklerde aynı oranda görülür. Hastalığın başlangıç yaşı değişiktir. Her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak çocukluk çağı ve geç erişkin çağındaki astımlıların oranı ileri yaş grubuna göre biraz daha fazladır.
Astımlı hastaların büyük bir grubu yapısal olarak, alerjik bünyelidir. Bunlarda astımın yanı sıra aleni ile ilgili diğer bulgular da bulunabilir. Bunlar; saman nezlesi, alerjik göz nezlesi, alerjik deri belirtileri (egzama, kurdeşen v.s.), alerjik sinüzit gibi bulgulardır. Alerjik yapıya sahip olmak kalıtsal bir olaydır. Hasta ile kan bağı olan diğer kişilerde de söz konusu rahatsızlıkların bir veya bir kaçına rastlanabilir. Bazı astımlı hastalarda ise, ne kendinde ne de aile fertlerinde alerjik yapıya rastlanmaz. Bu gruptakilerde astım genellikle erişkin yaşta ortaya çıkar, solunum sistemi enfeksiyonları, bazı mesleki faktörler (toz veya kimyasal maddelere maruz kalmak), bazı ilaçlar (aspirin gibi) krizlere neden olur.
Bir önceki Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Nedenleri Ve Tedavisi başlıklı konumuzda uyku apnesi, uyku apnesi neden olur ve uyku apnesi nedenleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: astımlı hastaya ilk tibbi yardım, ciğerlerinden dolayı nefes alamayan öksüren kişiye ne yapılır, zencefil bal astımlı hastaya yan etki yaparmı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.