->
Vücudumuzun içerisinde kazanılmış bağışıklık ve doğal bağışıklık olarak iki ana grup olarak ayrılmakta olan, vücudu her türlü mikrop, enfeksiyon, bakteri, virüs, mantar ve parazitlere karşı korumakla görevli bağışıklık sistemi denilen bir savunma mekanizması mevcuttur.
Bağışıklık sistemi nedir?
Bağışıklık sisteminin en büyük özelliklerinden birisi mikroorganizmaların vücuda girişini engellemektir. Sağlıklı ve bağışıklığı güçlü olan bünyelerde organizmalar bu savaşı kaybeder ve bu kişilerin vücudu sağlıklı bir şekilde yoluna devam eder ya da çok hafif etkilenir. Yaşamımız boyunca her birimiz bu zararlı mikroorganizmaların saldırısına uğrar ve bağışıklık sistemimiz zayıfsa eğer bu mikroorganizmalar bizi hasta ederken, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğumuz zaman ise, organizmalar vücuda girebilmek için savaşmak zorundadır. Eğer mikroorganizmalar bir şekilde vücuda girer ise bu defa da bağışıklık sistemi çaktırmadan bu mikroorganizmaları bulundukları yerde yutar, yayılmalarını önler ya da geciktirir
Yaşam boyu bu görevini sürdüren bağışıklık sistemi eğer zayıf düşerse yeteri kadar görevlerini yerine getiremeyecektir.
Doğal bağışıklık sistemi
Bağışıklık sistemini özelliklerinden birisi olan doğal bağışıklık, genetik olarak kontrol edilebilen, kalıtımla nesillerle aktarılabilen bir tür direnci temsil etmektedir. Tür ve ırk direnci, bireysel duyarlılık, vücudun ısısı, yaş, hormonlar, tüyler, deri, salgıların oluşturduğu dış savunma sistemi ve dış savunma mekanizmalarını aşabilen hastalıklara karşı koyan humaral sıvılar ve hücresel savunma sistemi doğal bağışıklık sisteminin oluşumunda rol oynamaktadır.
Kazanılmış bağışıklık sistemi
Doğumdan sonra bazı hastalıkların tehdidi altında bulunuruz. Bu hastalıklarla karşı kaşıya geldikten sonra ve aşırı vurulması sayesinde sağlığımızı tehdit eden tüm sorunlara karşı bağışıklık kazanırız. Kazanılmış bağışıklık sistemi aktif ve pasif olmak üzere iki gruba ayrılır.
Bir önceki yazımız olan Romatoit artrit bitkisel tedavi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: Bagısıklık sıstemı özellıklerı, bağışıklık kaça ayrılır, bagisiklik sistemi duserse, Bagısıklık sıstemının ozellıklerı nelerdır, insanda bağışıklık sistemi ve özellikleri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.