->
şikayetler genellikle bir iki gün sürer ve yeniden seks yapana kadar geçer. Ancak, köpük banyoları yapıyorsanız, hijyenik sprey veya vajinal duşla temizleniyorsanız, bunlar da üretrayı (idrar yolu) tahriş etmiş olabilirler. Başka bir olasılık da üretranın cinsel aktivite sırasında örselenmiş olmasıdır, balayı sistiti adı buradan gelir.
Soruna banyo yağları, sprey veya vajinal duş neden oluyorsa, bunları bıraktığınızda rahatsızlık geçer. Bazı kadınlarda hemen her cinsel ilişki sonrası, sık ve ağrılı idrara çıkma gibi sistit belirtileri görülür. Bu aslında kronik bir uretrit (genellikle mesanenin değil üretranın iltihaplanması) ise de bazen balayı sistiti de denir.
Vakaların çoğunda belirtilere Chlamidia denilen bir enfeksiyon etkeni neden olur
Geçmezse doktora görünmek gerekir. Doktor idrar testi yaparak bakteri arar. Bir enfeksiyon söz konusu ise antibiyotikler sorunu çözer. Ancak bazen
idrarda sorumlu tutulabilecek hiçbir mikroorganizma bulunmaz ve bazı kadınlar antibiyotik tedavisinden sonra da, her cinsel ilişki ertesinde aynı sıkıntıları yaşamaya devam ederler. Bu gibi durumlarda doktor bazı önlemler tavsiye edebilir. Her cinsel ilişkiden sonra hafif dozda nitrfurantion veya trimetroprim – sulfamethoxazol gibi ilaçlar alınabilir.
Balayı sistiti olasılığını azaltmak için, kendi yapacağınız başka şeyler de vardır. Cinsel ve anal (rektum) bölgelerinizi her gün yumuşak bir sabun ve suyla yıkayın. Seks yapmadan önce eşinizin elleri ve penisinin temiz olmasına dikkat edin. Cinsel ilişkiden sonra, bakterileri uretradan dışarı atmak için, hemen mesanenizi boşaltın (idrara çıkın). Cinsel ilişki sırasında içeri girmeyi kolaylaştırarak örselenmeye engel olmak için suda eriyebilen kayganlaştırıcı bir madde (lubricant) kullanın. Hammaddesi petrol olan jöleleri kullanmayın çünkü suda erirnezler.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.