->
Bilindiği gibi birinci boyun omuru olan “Atlas ” dışında, bütün omur kemiklerinde gövde bulunur. Çok çeşitli etkenler bel ağrılarının ortaya çıkmasına neden olur.
BEL AĞRILARI: Bel ağrısını tanımayan insan yok gibidir. Bu etkenleri vermeden önce bel bölgesindeki omurların anatomik özelliklerini kısaca incelemeyi uygun görüyoruz. İnsanoğlunun iki ayak üzerinde dik yürümesi, oturması belki de bel ağrılarının gelişmesi bakımından karşılaştığı en büyük tehlikeyi oluşturur
Gövdenin hemen arkasına, kabaca yarım ay biçiminde olan omur kavsi tutunmuştur.Omur kavsiyle omur gövdesi arasındaki yuvarlak boşluğa “Omur deliği” denilmektedir. Omur kemiklerinin birbirleriyle eklemleşmesi sonucu ortaya çıkan omurgada, üst üste dizilen omur delikleri adeta bir kanal oluştururlar.
Bu kanalın içinden omurilik geçmektedir. Bu nedenle kanala “Omurilikkanalı” denilmektedir. Omurlar, gerek omur gövdeleriyle ve gerekse omur kavislerinden kaynaklanan eklem çıkıntüa-nyla birbirlerine eklemleşirler. Birbiriyle eklem-leşmiş olan omur gövdeleri arasında “înterver-tebral disk” denilen eklem içi özel yastıkcıklar bulunur. Bu yastıkcıklar omur gövdelerinin birbirine mekanik sürtünmelerini azalttığı gibi, omurlara binen mekanik yükün de yumuşatılmasına yardım ederler. Omur kemikleri eklemlerin dışında bazı kaslar ve bağlar aracılığıyla da birbirlerine tutunmuşlardır. Omur kavisleri arasında omurlar arası delikler bulunur. Bu deliklerden, omuriliğine gelen ve omurilikten çıkan omur sinirleri geçmektedir. Omurlardaki kemik dokusu, kıkırdak dokusu, eklemler, omurlarla ilgili kaslar ve omur sinirleri çeşitli nedenlerle zedelendiklerinde bel ağrılarına neden olurlar. Bazı durumlarda bu yapıların dışından kaynaklanan bazı ağrılar, bel ağrısı olarak algılanırlar.
Bu tip ağrılara “Yansıyan ağrılar” denir. Bazen de omurlar bölgesinden kaynaklanan ağrılar bazı çevre organlara yayılırlar. Bu tip ağrılara da yansıyan ağrılar denir. Bel ağrılarına neden olan etkenleri kaynaklandıkları yapılara göre şöyle sıralayabiliriz. Kemik dokusundan: Omur kırıkları, omurların darbeyle kaymaları, osteoporoz osteomalasi, kemik iltihaplan, doğuştan omur anormallikleri, kemik tümörleri.Kıkırdak dokusundan: İntervertebral disk fıtıklaşması (halk arasında buna bel fıtığı denilmektedir.)Eklemlerden: Ankilozan spondilit, osteoartrit, romatoid artrit, mikrobik eklem iltihapları.
Kaslardan: Kas spazmları, kas iltihaplan. Omur sinirlerinden: Omur sinirlerinin sıkışması, poliomiyelit, tetanos.Yansıyan ağrılar: Apandisit, pankreatit, kolesis-tit, safra taşlan, plörezi, angina pektoris, dissekan aorta anevrizması, aorta anevrizması, mide onikiparmak bağırsağı ülserleri, yemek borusu kanseri, karaciğer büyümesi. Bel omurlarının dördüncü, beşinci ve birinci sakrum omuru hizasından kaynaklanan omur sinirleri, bu düzeylerde baskıya uğradıklarında beldeki ağrının kalçaya ve uyluğun arka-dış bölgesine doğru yayıldığı görülür.
Bu yayılma siyatik sinirinin yayılışına uyar. Bu nedenle ağrıya siyatik ağrısı da denilmektedir. 4. bel omurunun üstündeki düzeylerde bir olay varsa, baskı altında kalan sinirler nedeniyle beldeki ağrı uyluğun, bacağın ön yüzüne doğru yayılır. Bel ağrılarının tedavisi bunu yaratan etkene göre değişmektedir. Yukarıda kısa bir list& biçiminde verdiğimiz bu etkenler ve onlarla ilgili tedavi yöntemleri, ansiklopedinin diğer bölümlerinde anlatılmıştır. Burada bel ağrılarından korunmanın genel ilkelerinden söz edeceğiz. Bel ağrılarından korunmanın en iyi yolu bel bölgesindeki kasların kuvvetlenmesine yardım eden kas hareketlerinin yapılmasıdır. Yürüyüş, koşu, yüzme çeşitli kültürfizik hareketleri bel kaslarının güçlenmesine yardım eder.
hamilelik dönemindeki bel ağrıları
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.