->
Burun arkasındaki kısmı nazofarenks (geniz), ağız boşluğunun arkasındaki kısmına orofarenks (ağız açılınca tam karşıda görülen kısım), daha aşağıya uzanan kısmı ise hipofarenks olarak adlandırılır. Burunun arka kısmından aşağıya doğru oluk şeklinde uzanan bir yapıdır.
Boğazımızın iltihaplanması sonucunda boğazımızda meydana gelen ağrıya (Boğaz iltihaplanmasına) Franjit denilmektedir. Bu makalemizde sizleri bilgilendirmek adına, Farenjit hastalığının nedenlerine vede tedavisine deyiniyoruz…
Faranjit: Farenks mukozasnın iltihabı bir hastalığıdır. Farenks, burun ve ağız boşluğunun arka kısmında yer alır
Faranjitte; orofareksin iltihaplanması söz konusudur. Akut ve kronik olarak seyreder.
oksuruk
Akuf Farenjit Sebepleri: Akut farenjit viral veya bakteriyal kaynaklı olabilir. Bazı kimyasal ve irritan maddelerin de farenkse teması ile akut farenjit gelişebilir.
Akut Farenjit Belirtileri ve Bulguları: Enfeksiyona bağlı olarak gelişen:
• Ateş yükselmesi,
• Boğazda ağrı, kuruluk, yanma ve kaşınma hissi vardır.
• Gıcık öksürüğü
• Bulantı
• Burun akıntısı yada burun tıkanıklığı
• Enfeksiyon, larenkse yayılmışsa ses kısıklığı da olabilir.
Akut Farenjit Teşhisi ve Tanısı: Boğazın gözle muayenesi ile farenkste kızarıklık ve ödem tespit edilir. Hastanın hikayesi ve muayene ile tanı konulabilir. Ancak bakteriyel enfeksiyon düşünülüyorsa, kesin tanı için boğaz kültürü yapılır.
Akut Farenjit Tedavisi ve Bakımı: Enfeksiyonun viral yada bakteriyel oluşuna göre değişir.
• Viral farenjit: tedavi semptomatiktir. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, antihistaminikler, ağız gargaraları, öksürü için antitüsifler verilir. Ayrıca hastaya bol sıvı gıdalar alması önerilir.
• Bakteriyel faranjit: boğaz kültürü yapılır, etken aranır ve etkene göre antibiyotikler başlanır. Ayrıca semptomatik tedavi de uygulanır. Hemoitik spreptokok enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi yanı sıra proflaktik olarak penadur enjeksiyonları yapılır.
Boğaz ağrısı olduğu için hastalara yumuşak ve sulu gıdalar önerilir. Farenksi irrite edecek gıdalar almamaları, fazla sıcak ve soğuk besinler almamaları önerilir. Kültür sonucunda hemolitik streptokok enfeksiyonu tespit edilmişse, hastalığın tedavisinin düzenli yapılmasının önemi anlatılır. Tedavi edilmezse ortaya çıkacak ciddi komplikasyonlardan nefrit, ateşli romatizmal hastalıklar ve endokardit yönünden uyarılır.
Bir önceki Uyku düzeninin cinsellik üzerine etkileri başlıklı konumuzda cinsel sorunlar, uyku apnesi ve uyku apnesi nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bogaz agrisi faranjit, bogaz agrisi;farenjit, Farenks ödemi nedenleri, franjit ve nedenleri, Penador ağrı kesici mi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.