->
Boğmacadan korunmak için düzenli aşı yaptırılmalıdır. Boğmaca belirtileri hissedilmeye başlandığı gibi tedavi için uzman bir hekime danışılmalı, aksi taktirde akciğer hastalıkları başta olmak üzere mütenevvi sağlık problemleri husule gelir.
Boğmaca hastalığı eğer erken dönemlerde fark edilmez ise beyne giden oksijenin dengesizliğinden ölüm kaçınılmaz bir son olur. Bilhassa bebeklerin zayıf bünyelerini etkisi alan boğmaca hastalığı oldukça tehlikeli olmakta, hatta ölümle bile sonuçlanmaktadır.
Boğmaca hastalığı Bordetella pertussis isimli bir bakterinin insan vücudunda hızlı bir şekilde yayılması sonucu husule gelen, bulaşıcı olmakla beraber tedavisine geç kalındığı zaman ciddi sağlık problemlerine sebebiyet veren bir hastalıktır
Boğmacanın belirtileri ilk öksürük ile ortaya çıkar. Zamanla öksürüğün şiddeti giderek artar ve ateşlenme de öksürüğe eşlik eder. Boğmacanın öksürük ve ateşlenmesi gibi belirtilerinin husule gelmesinin ardından kusma başlar.
Boğmacanın ilerlemesi durumunda ortaya çıkan bir diğer belirtilerde; hırıltılı solunum, sıklıkla hapşurma, balgam, bulantı ve akabinde kusmadır. Bu belirtiler bünyeleri ve bağışıklık sistemleri zayıf olmasından dolayı yetişkinlere nazaran bebek ve çocuklarda daha şiddetli olur. Boğmaca bulaşıcı olduğu için boğmaca hastasının bulunduğu ortamdaki havayı solumak, hastanın hapşurmasına ve öksürmesine maruz kalmak ve hasta ile yakın temasta bulunmak, onu öpmek sağlıklı kişilere de bulaşmasına sebep olacak davranışlardır.
Bir önceki Fil hastalığı (Lenfödem) tedavisi başlıklı konumuzda fil hastalığı ve fil hastalığı tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: boğmaca belirtileri nelerdir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.