->
Boyun bezelerinin boyutları 1 cm çapına kadar normal kabul edilmekte olup, daha da büyük ebatlara ulaştığında yakından takibi gereklidir.
Vücudumuzun her bölgesinde yayılı olarak bulunan lenfatik sistem adlı bağışıklık sisteminin bir parçası olan boyun bezeleri, farklı bölgelerde grup halinde bulunmakta ve sayıca da yaklaşık 200- 300 adettedir.
Vücuda zarar verme potansiyeli bulunan maddelerin tespiti durumunda büyüyen boyun bezeleri çocuklarda enfeksiyon, 40’lı yaşlardaki bireylerde ise kanser nedenli olarak irileşmektedir. Boyun bezeleri enfeksiyon ya da kanser hücresi tespit ettikleri durumda bu yabancı maddeyle savaşma esnasında büyüme gösterirler.
Boyun bezelerinin enfeksiyon ya da tümör tespit etmeleri durumunda büyüme göstermelerindeki sebep, böyle bir durumda lenfosit-antikor yani savaşçı hücre sayısında artış olmasıdır. Boyun bezelerinin enfeksiyon ve kanser türü yabancı maddelerle savaşma gibi çok önemli görevleri bulunmaktadır
Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında irileşen boyun bezeleri için muhakkak hekim kontrolü gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Sülük tedavisi nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: boyun bezeleri, grip sırasında oluşan boyun bezeleri, boyun kasi arkasinda beze, boyun yanındaki bezeler, boyunda kaygan beze
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.