->
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi´nde kalp krizi geçiren ve geçirmeyen hastaların alındığı bir çalışma yapıldı.
Evet sevgili arkadaşlarım, ben de az önce nette gezinirken bir sağlık konusunda okudum. Boyun kalınlığı, kalp krizi riskini arttırıyormuş. Günümüz de sık sık duyduğumuz ya da bir yakınımız da yaşadığımız kalp krizleri, ne yazık ki ölümcül tehlike yaşamasından dolayı adı bile insanı ürkütüyor. “Boyun kalınlığı ile kalp krizi riski ne alaka?” demeyin, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi´nde kalp krizi geçiren ve geçirmeyen hastaların alındığı bir çalışmadan sonra yapılan açıklamaya göre; boyun kalınğı 37 santimetre ve üzerinde olan kişilerin kalp krizi geçirme riski daha yüksekmiş
Kalp krizi geçirenlerin boyun çevresi genişliği ortalama 37.68 santimetre olarak bulunurken, çalışmayı yapan Uzm. Dr. Funda Aksu ve Doç. Dr. Hakan Topaçoğlu, “Boyun çevresi genişliğinin 37 santimetre ve üzerinde olması kalp krizi geçirme riskini artırıyor” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabili Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Topaçoğlu ile Anatomi Anabilim Dalı´ndan Uzm. Dr. Funda Aksu, “Akut myokard infarktüsü geçirmede boyun çevresinin genişliğinin önemi” konusunda bir araştırma yaptı. 1 Ocak 2006 ile 31 Aralık 2007 tarihlerinde hastanenin acil servisine başvuran 208 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya katılan hastaların 110´u daha önce en az bir kez kalp krizi geçirmiş (akut myokard infarktüsü) hastalardan, kontrol grubu olarak tanımlanan 98 hasta ise kalp krizi dışında nedenlerle servise başvurmuş hastalardan seçildi. Kontrol grubunun yüzde 53´nü, kalp krizi geçirmiş hastaların yüzde 81´ini erkek hastalar oluşturdu. 23-77 yaş aralığındaki 208 hastayla yapılan çalışma sonucunda, kontrol grubunda boyun çevresi ortalaması 36.12 santimetre, kalp krizi geçirmiş hastaların boyun çevresi ortalaması 37.68 santimetre bulundu. Kalp krizi geçiren erkek hastaların boyun kalınlığının ise ortalama 38.53 santimetre olduğu saptandı. Kalp krizinin erkeklerde daha fazla görüldüğünü, kalp krizi geçirmiş hastaların yüzde 81´inin erkek olmasının bu bulguyu bir kez daha doğruladığını belirten Uzm. Dr. Aksu, “Kadınları kalp krizi riskinden österojen hormonu koruyor. Menapoza girildiğinde ise kadınlık hormonun azılmasına paralel kalp krizi geçirme riski artıyor” dedi. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Doç. Dr. Topaçoğlu ise şunları söyledi:
“Kalp krizi geçiren hastaların boyun kalınlıklarının geçirmeyenlere oranla daha fazla olduğunun ortaya çıktığını vurguladı. Topaçoğlu, bu sonucun bel çevresi genişliği, kulak memesindeki çizgi gibi kalp krizinin habercisi olarak kabul edileceğini belirterek, “Boyun çevresi 37 santimetrenin üzerine çıkanlar, bir tehlike habercisi olarak kardiyolojik muayenelerini ihmal etmemeli. Eğer hasta erkek, boyun kalınlığı 37 cm´nin üzerinde ve aynı zamanda fazla kilolu/obez grupta yer alıyorsa, kalp krizi geçirme riski oldukça artmaktadır. Çalışmamızda kalp krizi geçiren hastalarda, sigara içme oranı ve diyabet, hibertansiyon, kolesterol gibi yan hastalıklar ve kiloyu gösteren vücut kitle indeksleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç olarak; 50´li yaşlarda, erkek ya da kadın olup menapozdaysanız, şeker, tansiyon, kolesterol yüksekliği varsa ve kilolu, şişmansanız, üstüne üstlük bir de boyun çevreniz 37 cm´nin üzerindeyse, infarktüs geçirme riskiniz yüksektir, bu belirti gözardı edilmemelidir.”
Uzm. Dr. Aksu, boyun çevresinin erkeklerde belirgin olan adem elmasının üzerinden geçecek şekilde ölçülmesi gerektiğini kaydetti. Aksu, çalışmalarını uluslararası bir tıp dergisine yayınlanmak üzere gönderdiklerini, 2009 Uluslararası Anatomi Kongresi´nde de bildiri olarak sunacaklarını söyledi.
Bir önceki yazımız olan Kalpte aritmi çeşitleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: Kımler kalp krızı gecırebılır, kalp fotoğraflar, bir bireyin boyun kalinligi kac cm olmali, kalp kasinin kalinli ne olmali
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.