->
Çocuklarda “Hemofilus influenza”, gençlerde “Meningokok”, erişkinlerde ise “Streptokok’ ‘ ve ‘ ‘Pnömokok” adlı mikroorganizma çeşitlerine, cerahatli menenjit etkenleri olarak sık rastlanmaktadır. Bu çocuklarda ölüm oranı yüksek olmaktadır.
CERAHATLİ MENENJİT: Beyin zarının (meninks) iltihaplanması olayına “Menenjit” denir. Yeni doğan çocuklarda gelişen cerahatli menenjitler ise çoğunlukla “Eşeria koli”, “PsÖdomonas” adlı mikroorganizmalardan kaynaklanmaktadır. Cerahatlanmaya neden olan (piyojen) mikroorganizmaların kan yoluyla ya da kafatasmdaki bir yaradan doğrudan doğruya beyin zarlarına ulaşıp burada cerahatlanmaya neden olmalarıyla “Cerahatli menenjitler” ortaya çıkmaktadır
Hastalarda ortaya çıkan belirtiler bütün cerahatli menenjit vakalarında birbirinin aynıdır. Ateşin yükselmesi, baş ağrısı, ense sertliği, ensede ağrı, kusma, halsizlik, ışıktan rahatsız olma (fotofobi), kolay uyarılma, üeri dönemlerde bilinç bulanıklığı ve koma gibi belirti ve bulgular ortaya çıkabilmektedir.
Antibiyotiklerin bulunmasından önceki dönemlerde, menenjitler çok yüksek oranda ölüme ya da neden olmaktaydılar. Günümüzde etkili bir antibiyotik tedavisiyle, hastaların büyük bir bölümü yeniden normal hayata kavuşmaktadır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.