->
Son yapılan çalışmalarda kalp damar hastalıklarının çocukluk dönemine dayandığı ortaya çıktı.
Kolesterol nedir?
Kolesterol karaciğer tarafından üretilen mumsu yapıda bir maddedir. Vücudumuzda yağlar tarafından üretilir ve hücre duvarı yapımında görev alır. Yüksek kolesterol seviyesi kalp hastalıkları ve felce sebep olan en belirgin faktördür.
Son dönemde obezitenin de artmasıyla kolesterol çocukluk dönemine inen bir sağlık problemi oldu
Büyük bir kâse dondurma veya arnavut ciğeri tüketmiyor olsanız bile vücudunuz kolesterolü yine de sağlayacaktır. Kolesterolü siz dışardan almasanız da karaciğer tarafından sağlıklı vücut fonksiyonları için üretim yapılır.
Kolesterol nasıl çalışır?
Kolesterol vücutta tek başına hareket edemez. Damarlarda hareket edebilmesi ve ihtiyaç duyulan yerlere taşınması için mutlaka proteinlere bağlanması gerekir. Kolesterol ve protein bir arada olduğunda bunlara lipoproteinler denir.
LDL’ye (düşük yoğunluklu lipoprotein) kötü kolesterol de denir. Eğer kan dolaşımında çok fazla LDL varsa bu damarlarda birikmeye yol açarak plak oluşumu yapar. Bu plaklar ise damarlarda sertleşmeye, daralmaya ve tıkanmaya neden olur.
HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) ise iyi kolesterol diye adlandırılır. Vücudumuzun dörtte biri ile üçte biri HDL kolesteroldür. HDL kolesterolü damarlardan karaciğere taşır. LDL kolesterolün yükselmesi kalp hastalıkları ve inme için riski arttırır. Ama HDL’nin yükselmesi ise dolaşım sistemini korumaya yardım ederek diğer risklerin oluşmasına karşı koruyucu görev yapar.
Çocuklarda yüksek kolesterol nasıl izlenir ve tedavi edilir?
Yüksek kolesterol için riskli olan çocuklar 2 yaşından itibaren takip edilmeli ve kolesterolden koruyucu tavsiyeler değerlendirilmelidir. Çocuğunuzda kolesterol takibi yapacaksanız ailede herhangi bir bireyde 240 mg/dl den fazla toplam kolesterol varsa, 55 yaş öncesinde kalp hastalığı öyküsü varsa, fazla kilolu ve obez ise; ailede bilinmeyen bir vaka olup olmadığına bakılmalıdır.
Doktorunuz çok kolay testler ile çocuğunuzun kolesterol seviyesinin yüksek olup olmadığını açıklayabilir. Amerikan Kalp Derneği’ne göre 2- 19 yaş arasında çocuğunuzun total kolesterol değerleri 170 mg/dl az ise normal 170- 199 mg/dl arasında ise kabul edilebilir sınırda 200 mg/dl üzerinde ise yüksek sayılıyor. Eğer çocuğunuzun kolesterol seviyesi kabul edilebilir seviyede ise 5 yılda bir değerlendirme yapılabilir. İlaç tedavisi ancak 10 yaş üstündeki çocuklarda diyet ve egzersiz değişikliklerinden sonra uygulanabilir.
Ailenizin kolesterol seviyesini düşürmek için 10 yol
Aşağıda yer alan bazı kolay adımlar ile ailenizin kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutabilirsiniz.
1. Ailenizin kolesterol seviyenizi düzenli kontrol ettirin.
2. Besin etiketlerini okuma alışkanlığı geliştirin. Diyetteki yağ alımı % 30, doymuş yağ alımı ise % 10 veya daha az olarak tavsiye edilmektedir. Doymuş yağlar tüm hayvansal ürünlerde bulunur.
3. Düşük yağ ve kolesterol içeren meyve, çiğ sebze, sade patlamış mısır, yağsız yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıkları tüketin.
4. Kırmızı et tercihlerinizi balık, tavuk, hindi, fasulye, mercimek, tofu, soya ürünleri gibi diğer ürünlerle değiştirin.
5. Tereyağı ve margarinden uzak durun, bitkisel sıvı yağları tercih edin.
6. Hamur işi tüketimlerinizi mutlaka azaltın.
7. Şeker içeriği yüksek yiyecek ve içecekten kaçının, fazla şeker alımı yağ depolarında artışa neden olabilir.
8. Çocuklarınıza dışarıda yediklerinde sağlıklı öğün tercihlerini öğretin.
9. Mutlaka ailece egzersiz yapın. Egzersiz kandaki HDL seviyesini yükseltmeye ve vücut için yarar sağlamaya yardımcı olur.
10. Kan değerlerinizi rutin olarak kontrol ettirin
Çocuğumun kolesterolü için endişelenmeli miyim?
3 temel faktör yüksek kolesterole neden olur. Bunlar:
1. Beslenme; yağlardan zengin bir diyet özellikle doymuş yağlardan ve trans yağ asitlerinden yüksek beslenme (hamur işleri, atıştırmalıklar, vb)
2. Kalıtım; ailede yüksek kolesterol olması
3. Obezite; egzersiz ve diyetin yaşam tarzı olarak benimsenmemesi
Yüksek kan basıncı, sigara ve diyabette kalp damar hastalıkları için diğer risk faktörleridir. Eğer çocuğunuz sağlıklı besleniyor, aktif yaşıyor, ailede yüksek kolesterol öyküsü bulunmuyor ve fazla kilo problemi yoksa bu durum için endişelenmenize gerek yoktur.
Bir önceki Kışın faturası fazla kilolarınız olmasın başlıklı konumuzda dengeli beslenme, egzersiz yapmak ve fazla kilolar hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: obezin ne zarı var
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.