->
Uzmanlar, ateşin tek başına bir hastalık niteliği taşımadığını, çocuk hastalıklarında (özellikle de enfeksiyonlarda) görülen bir bulgu olduğunu ve bunun hastalıkla mücadele göstergesi olarak algılanması gerektiğini dile getiriyor. Enfeksiyonlar ateşin en sık rastlanan nedenlerinden olmakla birlikte, ateş, enfeksiyon dışı durumlarda da yükselebiliyor.
Vücut ısısının günlük oynamalarının üzerine çıkması, ateş olarak tanımlanıyor. Cildinin sıcak olması, her zaman çocuğun ateşi olduğu anlamına gelmiyor.
Vücut ısısı şartlara göre değişir
Çocuğunuzun vücut ısısı size, her zamankinden daha sıcak geliyorsa, tam bir ölçüm yapmanız gerekiyor
Çocuklardaki vücut ısısının erişkinlerden yüksek olduğunu belirten Uzman Dr. Ece Şule Aslan, “Her çocuğun vücut ısısı kendine özgüdür ve gün içinde değişkenlik gösterir. Ateşi doğru değerlendirmek için çocuğun kendine özgü vücut sıcaklığını bilmek gerekir” diyor.
Çocuğun vücut ısısının yaş, hastalıklar, aktivite, günün değişik zamanları, çevre ısısı ve üzerindeki giysilere bağlı olarak değişiklik gösterebildiğine dikkat çeken Aslan, “Hastalıkta görülen ateş seviyesine, başka şartlarda ulaşılması mümkün değildir. Uzun süren ve düşürülemeyen ateş durumlarında romatizmal hastalıklar, bağışıklık sistemi hastalıkları, lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların araştırılması gerekir” diye konuşuyor.
Makattan yapılan ölçümlerde 38 derece ve üzeri, ağızdan olan ölçümlerde 37.5, koltuk altından gerçekleştirilen ölçümlerde 37.2, kulaktan yapılan ölçümlerde ise ateş değerinin 38 derecenin üstünde çıkması, ‘çocuğun ateşi var’ anlamına geliyor.
0-3 yaş arasındaki ateşe dikkat!
Ateşli bir çocuğu değerlendirirken, ateşinin yüksekliğinden çok, çocuğun genel durumunun yol gösterici olması gerektiğine dikkat çeken Uzman Dr. Aslan ekliyor:
“Ateşin ne kadar yüksek olduğu, hastalığın ağırlığının göstergesi değildir. Çocuklarda ateşin en sık ortaya çıkma nedeni olan basit viral enfeksiyonlar 39-40 derece ateşe bile neden olabilirken, bazı ciddi hastalıklar çok yüksek ateşe yol açmayabilir. 0-3 ay arası bebeklerde, normalin üstünde ölçülen bir vücut ısısı (değeri kaç olursa olsun) varsa, hemen doktora ulaşmak gerekir.
Daha büyük çocuklarda ise, öncelikle çocuğun genel durumuna dikkat edilmelidir. Eğer çocuk uyanık, aktif, oyuncu, iştahlı, uykusunda sorunsuz ve nefes almada problemsizse; korkmaya gerek yoktur. Havale geçirme olasılığı ise ancak hassas çocuklarda, ateşin aniden yükselmesiyle görülür.
Ateşle ilgili doğru bilinen yanlışlar
– Alkol ve sirke ile vücudu silmek.
– Üşüyebileceği korkusuyla çocuğun giysilerini çıkarmamak, hatta onu daha çok giydirmek.
– Çocuğa çok sıcak veya çok soğuk içecekler vermek.
– Çocuğa soğuk duş aldırmak. (Soğuk yerine ılık duş gerekir.)
Bir önceki Doğacak bebeğin kalbini yoran hastalıklar başlıklı konumuzda anne karnında teşhis, bebeğin kalp sağlığı ve diyabet hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bebeklerde değişken ateş, 3 derece enfeksiyon bebekte 0 3 aylık, atesin cikmamasi icin yapilanlar, cocuklarda ates disinda vucut isisinin yuksek olmasi, ikinci azıların cıkması
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.