->
Bu sebeple günümüzde rastlanma oranı düşük bir hastalık olasına rağmen crohn hastalığı muhakkak tedavi edilmelidir. Bu yöntemler sonucunda crohn hastalığının varlığına rastlanmışsa, önce hastalığın sebebi araştırılı ve ardından crohn hastalığının tedavisi için gerekli işlemlere başvurulur.
Crohn tedavisi
Hastalar yaşadıkları sıkıntılardan dolayı uzman bir hekime başvurduğunda, hekim crohn hastalığından şüphe ediyorsa ultrason, kan ve gayta tahlili, endoskopi, biyopsi, röntgen filmi, manyetik rezonans görüntüleme gibi tetkik yöntemlerine başvurur.
Kronik ve iltihabi bir sağlık problemi olan crohn hastalığı, yorgunluk, karnın sağ alt kısmında ağrı ve kanlı ishal gibi belirtilere kendini belli eder ve crohn hastalığının tedavisi yapılmadığı ya da tedaviye geç kalındığı zaman hastada deri ve göz iltihabı, eklem ağrıları, apse, fistül, bağırsak tıkanıklığı ve kanaması, kemik erimesi, safra kesesi taşları gibi sağlık sorunları gelişir. Ancak hastalığın neden meydana geldiği ne kadar araştırılırsa araştırılsın tam bir sebep söylemek neredeyse imkansızdır
Crohn hastalığının tedavisi kesin olarak bulunmasa da, hastaların şikayetlerini minimuma indirmek için gerekli tedavi metotlarına başvurulur. Hastalığın en fazla şikayete sebep olduğu dönemlerde genellikle bir tür steroid hormon olan glukokotikoidler ya da başka kortizonlar, salisilazosülfapiridin ya da 5- aminosalisilik asit kullanımına geçilir. Ancak uzun süreli kullanılan bu ilaçlar kalsiyum düşüklüğüne ve sonucunda kemik erimesine sebep olduğu için, bağışıklık baskılayıcı ilaçlarla bu sorun önlenmeye çalışılır. Hastalar folik asit desteği almalı, ve başlangıç evresinde muhakkak hekimine sık sık kontrole gitmelidir.
Crohn hastalığında uygulanan bu tedavi yöntemleri uygulanırken hastalara diyet yapmalı ve stresten de uzak durmalıdır. Gerektiğinde psikolojik destek alınmalıdır. Aynı zamanda multivitamin, mineral ve dengeleyicisi sıvı besin desteği alınmalıdır. Bir besini yediğiniz zaman size dokunduğunu düşünüyorsanız, o besini hayatınızdan tamamen çıkartmalı ve bir daha yememelisiniz.
Bir önceki yazımız olan Crohn hastalığının nedenleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.