->
Bu da karaciğer, pankreas, eklem ağrıları, hücrelerin yaşlanması ve yağlanmasına neden olabilmektedir. Çevresel ve genetik nedenlerden dolayı vücuttaki demir artabiliyor.
Vücudun ihtiyacı olan demir, fazla alındığı zaman çeşitli hastalıkların çıkmasına neden oluyor. Dr. Biyokimya Uzmanı Doç
Nezih Hekim vücutta artış gösteren demir miktarının en büyük sebebi olarak hemokromatoz yani doğumsal bir hastalık olduğunu söyledi.
Demirin Zararları
Hemokromatoz hastalığı bağırsakları etkiliyor ve bağırsakların demir emilimini fazlalaştırıyor. Bu hastalığa aileden geçen HH ( herediter hemokromatoz) olarak isimlendirilen HFE geni sebep oluyor. Ancak vücuttaki demir fazlalığının tek sebebi genetik değildir.
Alkol tüketimi, akdeniz anemisi ve düzenli alınan kan transfüzyonu demir fazlalaşmasının diğer sebepleri arasındadır. Üstelik aşırı derece kullanılan demir hapları zehirlenme yapabiliyor. Gebelik döneminde kadınların kullandığı demir hapları bebeklerde de demire bağlı zehirlenmelerin ortaya çıkmasına neden olur.
Demir yüzeyleri yükselen kişiler bu hastalığı hayatları boyuca fark etmeden yaşayabiliyorlar. Demirin fazlalaşması bazen de halsizlik, yorgunluk, eklem ve karın ağrısı ile kendini göstererek kadınlarda adet kanamasına ve kan kaybına neden oluyor.
Demir artışı hangi testlerle belli olunur
Kandaki demir miktarı; UIBC (doymamış demir bağlama kapasitesi), TIBC (total demir bağlama kapasitesi) ve ferritin testleriyle ölçülmektedir. Bu testlerle demire bağlı hastalıklar ve hemokromatoz ortaya çıkıyor.
Bir önceki Zatürre ve Tedavisi başlıklı konumuzda zatürre başlangıcı, zatürre belirtileri ve zatürre hastalığı nasıl geçer hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: uıbc nedir, demirin yüksek çıkması, kanda demirin fazla olması, demir neden yüksek çıkar, bıyokımya uıbc nedır
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.