DENİZ VE HAVUZDA DİKKAT EDİLECEKLER

DENİZ VE HAVUZDA DİKKAT EDİLECEKLER
Yüzme en yararlı sporlardan biridir. Bununla birlikte, uygun koşullarda ve tarzda gerçekleştirilmediği takdirde, bulaşıcı hastalıklar, alerjik rahatsızlıklar ya da travmalar gibi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.

Havuz ve benzeri alanlarda yüzerken nelere dikkat edilmelidir?

1. Üstelik bu yararları daha az riskle ve daha az zamanda sağlanabilir. Fiziksel egzersizin bilinen yararlarının hepsine sahiptir
Havuz suyu temiz ve berrak olmalı, havuzun dibi ve havuzun boyalı çizgileri görünmelidir.

2. Havuzun kenarları pürüzsüz olmalı, fayanslar bozulmuş veya kaygan olmamalıdır.

3. Havuzda koku olmamalıdır. Yeterli düzeyde klorlanmış bir havuzda çok az koku olur. Keskin bir kimyasal kokusu havuz suyunun sirkülasyonunda bir sorun olduğunu gösterir.

4. Havuz ekipmanının çalışır olduğuna dikkat edilmelidir. Havuz pompası ve süzme sistemi çalışırken hafif bir gürültü duyulur.

5. Havuz personelinin alanlarında eğitimli olup olmadığını soruşturulmalıdır.

6. Klor ve pH seviyesinin günde en az iki kez kontrol edilip edilmediğine bakılmalı, özellikle havuzun yoğun olarak kullanıldığı zamanlarda kontrol edilip edilmediği araştırılmalıdır.

7. Eğitilmiş havuz personelinin özellikle havuzun yoğun olarak kullanıldığı zamanlarda havuz başında olmaları sağlanmalıdır.

8. Çocuklarıyla beraber havuzda olan ailelerin bir gözü mutlaka çocukların üzerinde olmalıdır. Çocuklar saniyeler içinde ve sessizce boğulabilir.

9. Çocukların yüzmesine yardımcı olması için hava ile doldurulmuş araçlar kullanılmamalıdır. Bu tür araçlar her an delinebilirler ve yarar yerine çok büyük zarar verebilirler.

10. Zararlı güneş ışınlarından korunmak için mutlaka en az 15 koruma faktörlü hem UVA hem UVB ışınlarından koruma sağlayan güneş kremi kullanılmalıdır.

Denizde Yüzerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

1. En önemli kural asla yalnız yüzülmemesidir. Mutlaka bir sorun olduğunda yardım edebilecek kadar yakında olan en az bir kişi ile birlikte yüzülmelidir.

2. Sahilde kanalizasyon ya da herhangi bir atık su boşaltım borusu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yasal olarak sahillerde dren çıkışı olmaması gereklidir.

3. Deniz yüzeyi dikkatlice gözlemlenmeli, herhangi bir kirlilik belirtisi görülürse yüzülmemelidir. Deniz yüzeyindeki çeşitli çöpler ya da yağ tabakası mikroorganizmaların varlığının bir göstergesi olabilir.

4. Suya girmeden önce görevli cankurtaranın sahilde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Cankurtaranın talimatlarına ve önerilerine mutlaka uyulmalıdır.

5. Yeteneklerin üzerinde yüzme davranışları sergilenmemelidir.

6. Soğuk sularda yüzülmemelidir. Soğuk sularda yüzme yeteneği ve kapasitesi belirgin biçimde düşer.

7. Herhangi bir yardımcı araç kullanmadan yüzülmeli, özellikle hava ile şişirilmiş olanlardan kaçınılmalıdır.

8. Derinliği bilinmeyen sularda asla yüzülmemeli, böylesi sulara dalınmamalıdır.

9. Çok büyük bir dalga ile karşılaşıldığında, geri dönecek kadar zaman yoksa, dalga çarpmadan hemen önce dalganın altına doğru dalınmalı, vücut dalga geçene kadar korunmalıdır.

10. Akıntıya kapılma durumunda; paniğe kapılmadan, normal hızla, sahile doğru akıntı doğrultusundan 45 derece saparak yüzülmelidir. Eğer akıntı çok güçlü ise, akıntı doğrultusunda kontrollü olarak yüzülmeli, fırsat bulunca sahile doğru yönelmelidir. Bunların hiç biri olanaklı değilse, yardım çağrısında bulunulmalıdır.

11. Alkollü iken kesinlikle yüzülmemelidir. Alkol karar verme yetisini zayıflatır, gereksiz riskler alınmasına neden olur, yorulmayı kolaylaştırır ve kaza olasılığını artırır.

12. Yüzme yeteneği çok iyi olmayan kişiler, mümkünse yüzme öğretmenleri ile sahilde çalışmalıdırlar.

13. Çocuklar mutlaka gözetim altında yüzmelidir.

14. Tesis tarafından belirlenmiş güvenlik kurallarına mutlaka uyulmalıdır.

15. Yüzücüler yüzme kapasitelerini bilmeli ve sınırları zorlamamalıdır.

16. Mümkün olduğu kadar çok dalgalı sularda yüzülmemelidir.

17. Şiddetli yağışlı ya da kasırgalı havalarda asla denize girilmemelidir.

18. Şiddetli bir yağıştan sonra da denize girilmemelidir. Sahillerdeki kirlilik özellikle yağışlı bir fırtına sırasında ve hemen sonrasında artabilir. Çünkü sahile doğru olan su akıntısı bir çok kirlilik etkeninin sahile yayılmasına neden olabilir. Ayrıca drenaj sistemi zarar görebilir, bu durum da sahilin kirlenmesine neden olur.

19. İlkyardım kurallarını, özellikle boğulmalarda ilk yardım mutlaka herkes tarafından öğrenilmelidir. Ancak kapasitesini aşan durumlarda kurtarmaya çalışmak, kaybı artırabileceğinden, dikkatli davranılmalıdır.

20. Yüzerken, can yeleği dışında hiçbir aracın yararlı olmayacağı, aksine zararlı olabileceği unutulmamalıdır.

21. Dalışlarda dalmadan önce suyun derinliği mutlaka ölçülmelidir. Kesinlikle havuza dalınmamalıdır.

KAYNAK: TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2005; 4(4): 209-221.

http://www.halksagligi.org/bulten/makale.php?drm=ozet&mno=91

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.