DIŞKIDA GİZLİ KAN Faydaları

DIŞKIDA GİZLİ KAN Faydaları
Kana­maların çok az bir bölümü ise bağırsa­ğın öteki bölgelerindedir.
Mide-bağırsak kanamaları sıklıkla bir hastalığa bağlı değildir; örneğin, ba­zı ilaçların (aspirin, kortizon ve iltihap giderici ilaçlar) alınması, sağlıklı birey­lerde kanamalara yol açabileceği gibi, daha önce mide-bağırsak hastalığı olan­larda da hastalığın şiddetlenmesine ne­den olabilir. Kanama bol mik­tarda ve ani olabileceği gibi, gizli, az miktarda ve sürekli de olabilir.
Sindirim kanalı kanamasının görül­düğü olguların yüzde 28′inde kötü huylu tümörlere, yüzde 30′unda mide ülse­rine rastlanmıştır. Hastaların yarısından fazlasında kanama yemek borusundan, mide ve onikiparmakbağırsağmdan; ge­ri kalan yüzde 45′inde ise kalınbağırsak ve düzbağırsaktan kaynaklanır.
DIŞKIDA GİZLİ KAN
Oldukça sık görülen mide-bağırsak sistemi kanamalarının dişetlerinin örse­lenmesinden hemoroite kadar çok çeşit­li nedenleri olabilir.
DÎKKAT EDİLMESİ GEREKEN BELİRTİLER
Mide-bağırsak sistemi kanamaları kus­mayla (hematemez) ya da dışkıyla (me-lena) ortaya çıkar
Genel olarak hema­temez jejunumun üzerinde, melena ise altındaki lezyonlarda ortaya çıkarsa da bu iki belirti bir arada bulunabilir.
Mide-bağırsak kanalının üst bölüm­lerinden 50-100 ml’lik kanama, dışkının rengini koyu kırmızıdan katran rengine değiştirebilir. Bu belirti 2-3 gün sürerse kan kaybının yaklaşık bir litre olduğu söylenebilir.
Kanama bu düzeye erişmedikçe, dışkıda az miktarda ya da gizli kan bu­lunur, görünümü normaldir.
Dışkıda aniden belirgin kan saptan­ması önemlidir, mutlaka kanamanın ne­deni araştırılmalıdır.
Buna karşılık, yavaş ve sürekli ka­namalar, sıklıkla gözden kaçar ve uzun süre hastanın dikkatini çekmez. Vücut­taki bütün kanserlerin yarıya yalanı mi­de-bağırsak sisteminden kaynaklanır ve başlangıçta çok az miktarda kanamaya neden olur.

ERKEN DAVRANMANIN ÖNEMİ
Dışkıda düzenli olarak gizli kan aran­ması ve bulunması, tanı açısından bü­yük önem taşır. Dışkıda gizli kan bulunması sindirim sisteminin kötü huy­lu tümörlerinin erken dönemde sap­tanmasında yararlı olabilir. Bu neden­le, 40 yaşından sonra yılda en az bir kez dışkıda gizli kan aranmalıdır. Dış­kıda gizli kan bulunduğu durumlar­da, kanamanın yerini araştırmak için daha ayrıntılı incelemeler yapılmalı­dır. Bunlar arasında kalınbağırsak gra-fısi ve kalınbağırsağın kolonoskop ay­gıtı ile incelenmesi sayılabilir. Kalın­bağırsakla ilgili herhangi bir kanama belirtisi yoksa sindirim kanalının daha üst bölümleri (mide ve onikiparmak-bağırsağı) incelenmelidir. Özofagogastroduodenoskopİ ile yemek borusu, mi­de ve onikiparmakbağırsağı incelene­bilir.
Dışkıda gizli kan testi kimi zaman dışkısında kan olanlarda da yanlış ola­rak negatif sonuç verebilir; bu nedenle dikkatle yapılmalıdır. Yalancı pozitif sonuç ise tümüyle sağlıklı bireylerde gereksiz kaygılara neden olabilir.
NASIL YAPILIR?
iki, üç gün et yemeyen hastanın dış­kısı temiz bir kanta toplanır. Dışkının idrarla karışmamasına dikkat edil­melidir. Daha sonra, eczaneden alına­bilecek temiz bir dil basacağı ile bir miktar dışkı, kapağı sıkıca kapatılabilen bir cam kaba aktarılır; böylece dışkının laboratuvara uygun koşullarda gelmesi sağlanır.
Kadınlarda âdet döneminde ya da kanamalı hemoroitleri olanlarda dışkı alınmamalıdır. Dışkı incelenmesinden önce dişler fırçalanmamalıdır. Böyle­ce dişetlerindeki ufak kanamalar sonu­cunda kanın yutulup dışkıya karışması engellenir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.