EMENİN DOKUNMA DUYUSU İLE GÖZDEN GEÇİRİLMESİ (PALPASYON) Faydaları

EMENİN DOKUNMA DUYUSU İLE GÖZDEN GEÇİRİLMESİ (PALPASYON) Faydaları
Her iki memenin de iç, dış kadranları ve areola çevresi başparmağın dışında kalan öteki dört parmağın uçlarının iç yüzeyleriyle yoklanmalıdır. Eliyle yoklayacağı göğsün tarafındaki omzun altına ince bir yastık koyması, işi kolaylaştırır. Memelerini yoklayacak olan kadın, sırtüstü yatağa uzanmalıdır. Bunun için de belden yukarısının bütünüyle çıplak olması gerekmektedir.
EMENİN DOKUNMA DUYUSU İLE GÖZDEN GEÇİRİLMESİ (PALPASYON): Kadınlar kendi memelerini parmaklarıyla da kolayca yoklayabilirler

1) İç kadranların yoklanması: Memelerin yoklan-•masına genellikle iç kadranlardan başlanır. Yoklanacak meme tarafındaki el, başın altına konarak serbest kalan elle önce üst iç kadran incelenir. Bunun için meme dokusu parmaklarla göğüs ön duvarı arasında yavaşça bastırıldıktan sonra, parmaklara yavaş yavaş dairesel hareketler yaptırılır. Bu hareketler sürekli ortadan içe doğru gelinerek meme dokusunda herhangi bir sertlik ya da kütlenin olup olmadığı araştırılır. Üst iç kadran dıştan içe ve yukarıdan aşağı doğru dairesel hareketlerle yoklandıktan sonra alt iç kadrana geçilir. Burası da aynı yöntemle incelenir. İç kadranların yoklanması bittikten sonra dış kadranlara geçilir.
2) Dış kadranların yoklanması: Memenin dış kadranlarını yoklamaya başlamadan önce başın altına konulan kol, bu kez ya dışa açılır ya da gövdenin yanına getirilir. Bundan sonra serbest kalan elle (yoklanan memenin karşı tarafındaki el) dış kadranların incelenmesine başlanır. Genellikle önce dış alt kadran sonra da dış üst kadran yoklanır. Burada ortadan dışa doğru gidilerek meme yukarıya doğru basamak basamak incelenir. Bu işlem de bittikten sonra meme başı çevresi yani areola bölgesi, yumuşak dairesel hareketlerle yoklanır. Bütün bu incelemeler yapılırken meme dokusu içinde sert bir kütle ve sınırları belirsiz olağandışı bir sertlik aranır. Eğer böyle bir kütleye ya da sertliğe, rastlanırsa bir doktora başvurmak gerekir. Memedeki sertlik ya da kütle önemsiz bir kist olabileceği gibi, kötü [habis] bir kütle de olabilir. Bu ayırımı kadının kendisi değil, ancak meme hastalıkları konusunda uzman bir doktor yapabilir.

Her kadının kendi koltuk altını da incelemesinde yarar vardır. Bunun için yoklanacak tarafın karşısındaki elin dört parmağı koltuk altının derinliklerine itildikten sonra buradaki deri, göğüs yan duvarıyla parmaklar arasında yavaşça sıkıştırılır. Daha sonra parmaklara dairesel hareketler yaptırılarak aşağı doğru inilir. Koltuk altında bir ya da birkaç bezelye tanesi büyüklüğünde sert kütle aranır. Eğer böyle bir kütleye rastlanırsa hemen doktora başvurmak gerekir. Bu kütle bir iltihaba bağlı olabileceği gibi, bir tümöre de bağlı olabilir. Bu yoklama yapılırken göğüs kafesini oluşturan kaburgaları parmak altında duyma olanağı da vardır. Kuşkusuz bu sertliklerin kötü bir anlamı yoktur. Her kadının, yukarıda iki ayrı bölüm olarak anlattığımız “palpasyon” ve “inspeksiyon” yöntemleriyle kendini hiç değilse ayda bir kez yoklaması önerilir. Uzun bir biçimde anlatılan bu yöntemlerin uygulanması aslında birkaç dakikadan fazla sürmez. Her kadının ayda birkaç dakikasını memelerinin gözden geçirilmesine ayırması, kuşkusuz bu konuda gösterilecek en bilinçli ve uygar davranışlardan biridir. Erken anlaşılan bir değişiklik, zamanında alınacak önlemlerle kadında gerek bedensel gerekse psikolojik yönden kötü gelişmelerin ortaya çıkmasını önler.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.