->
Hem bebek hem de anne sağlığı için emzirmenin önemi büyüktür. Süt akışının kolaylaşması için uzmanlar, emzirmeden önce ılık, nemli kompres yapılması ve yine ılık bir duş alınmasını öneriyor. Süt birikiminin başlaması, beraberinde bazı sorunları da getirir. Ama çoğu zaman bu durum sıkıntılarla doludur.
Doğum yapmış olan bir annenin bebeğini emzirmesi kadar doğal bir şey yoktur
Emzirme Sorunları
Sarılık
Anne sütüne bağlı olarak ortaya çıkan sarılık sorunu bebeklerin %2′sinde meydana gelir. Bu sorunun nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. Sarılık birkaç hafta sürebilir. Bu sorunun bebeğe hiç bir zararı bulunmaz ve kendiliğinden geçer. Anne panik yapmamalı ve bebeğini emzirmeye devam etmelidir.
Sütün yetersiz olması
Sık emziren, emzirmeye geç başlayan, emzirmekten hoşlanmayan, bebeği doğru pozisyonda emzirmeyi beceremeyen, stresli ve kaygılı annelerde bu soruna sıkça rastlanır. Sütü yeterli gelmeyen annelerin uzman bir doktora başvurarak ek mamaya geçmesi önerilir.
Anne sütünün fazla olması
Meme başını tutmakta zorlanan bebek düzgün bir emme gerçekleştiremez. Bu sorun annenin memesinde ağrıya yol açar ve anne emzirmeyi yarıda keser. Emmeyi kesen anne, bebeğin emmesini önlediği için emilemeyen süt annede sıkıntı yaratır ve anne sütünü sağmak zorunda kalır. Sağılan süt düzgün saklanırsa bebeğe içirilebilir.
Süt kanallarının tıkanması
Emmekte zorlanan bebeklerde veya annenin bebeği geç emzirmesinden kaynaklanan bir diğer sorundur. Süt kanallarında süt birikimin fazlalaşması bu kanalların tıkanmasına neden olur. Bu nedenle memede sağlık sorunları meydana gelir. Süt kanallarının tıkanmaması için doğumdan hemen sonra bebekler yeteri kadar emzirilmelidir.
Meme başının çökük olması
Meme başında yaşanan bu tür sorunlar bebeğin emmesini zorlaştırır. Bebek yeteri kadar ememez ve annenin sütü kesilebilir. Yada emilemeyen sütün, süt kanallarında birikmesi kanalların tıkanmasına neden olur. Meme başı anne tarafından iyice sıkılmalı ve bebeğin emmesi kolaylaştırılmalıdır.
Meme ucunun uzun olması
Meme ucunun çökük olması sorun yarattığı gibi aşırı büyük olan meme uçları da emmede sorun yaratır. Meme başı bebeğin ağzını iyice doldurduğu için bebek sadece meme başını emer. Bu durumda diğer sorunlar gibi bebeğin emmede yetersiz kalmasını, sütün kesilmesini ve tıkanıklarının meydana gelmesini sağlar.
Meme başı çatlakları
Meme başında yanlış emzirme yöntemlerinden dolayı çatlamalar meydana gelir. Bu sorun annenin en sıkıntı çektiği durumlardan biridir. Bazı annelerde çatlamalardan dolayı kanamalar meydana gelir ve bu kanamalar süte karışır. Meme ucu çatlaklarını önlemek için uzman bir doktora başvurulmalı ve bebeğe zarar vermeyecek kremler kullanılmalıdır.
Mastit
Ateş, halsizlik, titreme gibi belirtilerle ortaya çıkan mastis sorunu memede kızarıklık, şişlik, ağrı ve hassasiyete neden olur. Bebek emziren annelerin %5′inde meydana gelen bu sorunda memeden iltihap gelmiyorsa bebek emzirilebilir. Mastitten kurtulmak için sık sık emzirilmeli, elle boşaltma yapılmalı ve antibiyotik tedavisine başlanılmalıdır.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kabızlıktan nasıl kurtulurum bebek emziriyorum, emzirmekte zorlanan anneler, Meme başının düzgün olması için, bebek memeyi tutmakta zorlanırsa, bebekler neden emmekte zorlanir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.