->
Kalbura benzeyen levha ise, dikey levhanın 1/3 üst bölümünde buna dik, fakat yatay bir biçimde yerleşmiştir.
Etmoid kemik
A) Lamına perpendikularis (dikey levha)
B) Lamina kribroza (kalbura benzeyen levha) ve
C) Masse laterales (yan kitleler) olmak üzere üç bölüme ayrılmıştır. Dikey levha tam orta hatta yerleşmiştir. Bu kemik, göz çukurunun iç yan duvarının bir bölümünü oluşturduğu gibi, burun boşluğunun tavanının da bir bölümünü oluşturur.
ETMOİD KEMİK (KALBUR KEMİK): Etmoid kemik, frontal kemiğin “U” biçimindeki “Etmoid Çentiği” denilen bölümünün ortasında yer alan boşluğu doldurmuştur
Yan kitleler dikey levhanın her iki tarafında, kalbura benzeyen levhanın” altında bulunurlar. Lamina kribrozada çok sayıda delik bulunduğundan (kalbura benzeyen levha) bu adı almıştır. Buradaki deliklerden koku alma ile ilgili sinir iplikçikleri geçer.Yan kitlelerin dış yüzleri düzgün olup, göz çukurunun iç yan duvarının oluşmasına yardım ederler. Yan kitlelerin iç yüzleri, burun boşluğunun dış duvarlarının bir bölümünü oluştururlar. Dış duvarlardan iki ince kemik tabakası burun boşluğuna doğru uzanır. Üsttekine “Konka nazalis süperior” (burun boşluğunun üst konkası) hemen bunun altındakine de, “Konka nazalis media” [burun boşluğunun orta konkası) denir. Bu konkalar burun boşluğunun mukozasıyla örtülüdürler ve burun boşluğunun kendine özgü bölümlü yapısını kurarlar. Bu konu “Burun boşluğu” bölümünde ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Etmoid kemik; frontal, nazal, maksilla, vomer, palatin, sfenoid ve lakrimal kemiklerle eklemleşir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.