->
Bilinci 5 birim olan kişiyse 5 kat daha fazla algıya sahip olur. Bilinci 1 birim olan kişi, okuduğu bir kitabı ya da yaptığı işi 1 birim bilinçle anlar.
Hareketlerinizin Farkında Olun, Hayatınızı Değiştirin!
Günlük yaşamımızda çevremize verdiğimiz tepkilerin ne kadar farkındayız? Bir konuya odaklanmaya çalıştığımızda aklımıza gelen diğer düşünceleri kontrol edebiliyor muyuz? Üzgün veya sinirli olduğumuzda pozitif düşünebilmek elimizde mi? Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuzhan Korkmaz tüm bu soruların cevabını veriyor
Farkındalık, bilinci ve beraberinde de algıyı artıran bir kavram. Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuzhan Korkmaz Nasıl yapacağız? sorusuna yoğunlaşan bir eğitim sistemiyle kişiye özel reçeteler verildiğini ve böylece konunun en başından aşamalar halinde ele alınmasıyla 5 hafta gibi bir sürede başarı sağlandığını dile getirdi. Yani, farkındalık arttıkça anlayış da buna paralel olarak artacak ve sıradan gibi görünen fakat hiç de sıradan olmayan olaylar daha iyi algılanacaktır
Korkmaz, bu eğitimlerin kesinlikle uzman doktorlar gözetiminde, kliniklerde yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Düşüncelerimizi Kontrol Edebilir miyiz?
Kim olumsuz düşünmek ister ki? sorusuna herkesin ortak bir cevap verdiğini belirten Korkmaz, kimsenin sinirlenmek, tartışmak istemediğini ancak insanların kendini bir anda olumsuz duygularla baş başa bulduğunu belirtti. Düşünme kabiliyetimizin kontrolü bizde mi, değil mi? Kontrol bizde değilse nasıl pozitif düşünebiliriz? Korkmaz, farkındalık eğitimiyle bu soruların yanıtlandığını vurguladı.
Farkındalık Eğitimiyle Anı Yaşayın
Farkındalık, yaptığımız her işte, attığımız her adımda ve her düşüncemizde kendimize şu soruyu sormaktır Bunu yapmayı ya da bunu düşünmeyi ben mi istedim? Farkındalık düşünebilme kabiliyetinin hakimi olabilmektir. Örneğin, çay içerken önce çay bardağına dokunuruz ve dokunduğumuzu onaylarız. Sonra bardağı kaldırırız ve kaldırdığımızı onaylarız. Sonra çayımızı yudumlarız ve Şu an sadece çay içiyorum deriz. İşte şimdiye kadarki en güzel çayı içtiniz, sadece çay içtiniz ve farkında olarak içtiniz. Çay içerken aklımıza farklı düşünceler geldiğinde Ben sadece çay içiyorum, düşünmeyi ben istemiyorum. Düşünceler dışarıdan geliyor diyebilmek farkındalığı sağlayacaktır. Farkındalık, yapılan eylemle bütünleşebilmektir ve bu da sadece o anda kalarak gerçek olabilir. Çünkü düşünceler aklımıza ya geçmişten anılar ya da gelecekten hayaller şeklinde gelir.
Kendinizi Objektif Görebilmeyi Öğretiyor
Kişisel Gelişim Uzmanı Korkmaz, farkındalık eğitiminde gerçekleştirilen bir deneyi şöyle anlatıyor; Bir odaya gizli kamera yerleştirdik, bir süre o odada öğrencimizle konuşup odayı terk ettik ve birazdan geleceğimizi söyledik. Öğrenci yalnız kaldığında 5 dakika boyunca el hareketlerini ve tepkilerini izledik. Öğrencinin bir süre sonra kendi başına konuştuğunu gözlemledik ve yalnız kaldığında yaptığı hiçbir hareketin farkında olmadığını tespit ettik. Daha sonra video kayıtlarını izlettiğimizde şaşkınlığın gizleyemedi ve çok utandı. 5 haftalık eğitimin ardından O kamera her an açık ve beni izliyor, bu yüzden kendimi dışarıdan izliyorum ve benim onayım olmadan ellerim ve zihnim hareket etmiyor şeklinde kendindeki değişimi anlattı. Farkındalık, kendimize tarafsız bir gözle bakabilmektir
Her Hareketinizi Bilinçli Yapın!
Farkındalığın kesinlikle iyi veya kötü insan olmakla ilgisi bulunmadığını belirten Korkmaz, farkındalıkta iyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin gibi kavramlar olmadığını belirtti. Farkındalığın sadece düşünebilme kontrolünün bizde olup olmaması ile bağlantılı olduğunu vurgulayan Korkmaz, bunun da kendimizi tarafsız bir gözle izleyerek kontrolsüz kaldığımız durumları kaydetmemiz olduğunu dile getirdi. Farkında olan bir insan, attığı her adımı kendi onayıyla yapar. Bu insan çok usta bir sanatçı olabileceği gibi usta bir hırsız da olabilir.
Farkındalık Eğitimi Nasıl İlerliyor?
Farkındalık ve İzleme Uygulamaları eğitimiyle yaklaşık 5 hafta gibi bir sürede, farkındalık artık hayatımızın bir parçası haline gelmeye başlar. Bu uygulamalar tamamen izlemeye dayalıdır, bilişsel terapi yöntemleri uygulanır ve klinik ortamda uzman psikiyatristler gözetiminde gerçekleştirilir.
Farkındalık ile 4 ana olguya suçüstü yapmak amaçlanır;
* Yorum yapmak
* Yargılamak (Önyargı)
* Sorulmadan konuşmak ve açıklama yapma gereği
* Sorulmadan kendinden ve sevdiklerinden bahsetmek, yani kendini kanıtlama çabası
Bu 4 ana unsurda gizli kameramızı açabilirsek ve kendimize tarafsızca bakabilirsek ne kadar kontrolsüz bir biçimde yaşadığımızı fark edebiliriz. Bunların iyi veya kötü, doğru veya yanlış olması önemli değildir. Bunları isteyerek yapıp yapmadığımızı sorgulamamız yeterlidir.
Eğitim Sonunda Bireyi Neler Bekliyor?
Farkındalık eğitimini tamamlayan bireylerde düşünebilme kabiliyetinin kontrolü sağlandığından, istenmeyen düşünceler akla gelmez ve bomboş bir zihne sahip olunur. Bu da yapacağımız işlere odaklanabilmemiz anlamına gelir. Bir sanatçı için bu ilham kelimesi ile açıklansa da farkında birisi için sıradan bir durumdur.
Farkındalık ile duyguları izleyebilme, öfkemizi ve tepkilerimizi kontrol edebilme yetisi kazandığımızı belirten Korkmaz, bunun da istemedikçe üzülmeyeceğimiz ve tepki vermeyeceğimiz anlamına geldiğinin altını çizdi.
Yaşananları Kabul Etmeyi Öğretiyor
Bu konuda ısrarla vurgulanması gereken konunun tepki vermenin iyi veya kötü olmadığını belirten Korkmaz, bu eğitimin başımıza gelen olayları iyi-kötü demeden olduğu gibi kabul edebilmemizi sağladığını hatırlattı. Farkındalık eğitimi tamamlandıktan sonra öğrenciler Kuantum Yaşam Eğitimi ne geçebilir ve artık düşünebilme kabiliyetinin hakimi oldukları için düşüncelerle gerçeklikleri oluşturma aşaması olan Kuantum Yaşam Döngüsüne geçebilir.
Kişisel Gelişim Uzmanı
Oğuzhan Korkmaz
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.