->
Yaralanan do-kuiarda kan dolaşımı bozulduğu, ya da damarların tıkandığı durumlarda yeterince kanlanamayan dokular (yani yeterince oksijen alamayan dokular) bu gibi bakterilerin buralara bulaştıklarında gazlı gangren gelişmesi için uygun bir ortam hazırlarlar. Yukarıda değindiğimiz bakteriler gerek toprakta ve gerekse elbiseler üzerinde bulunabilirler. En sık rastlanan etkenler “Klostridium perfiringes”, “Klostridium septikum”dur.
GAZLI GANGREN: Gazlı gangren çeşitli biçimlerde gelişen yaralardaki ölü gangrenleşmiş dokulara yaralanma sırasında bulaşan, genellikle klostridium cinsinden olan, havasız ortamlarda yaşayıp çoğalabilen ve bu sırada da üredikleri bölgede gaz üreten bakterilerin yol açtıkları bir yaradır. Bu bakterilerin yanı sıra “Proteus”, “PsÖdomonas” cinsleri ve “Eşeria koli” bakterilerinin de bulunması dokulardaki oksijeni harcayarak klostri-diumlarm üremesini kolaylaştırır
Gazlı gangren genellikle kaslara dek derin olan yaralanmalarda ortaya çıkar. Bu gibi bölgelerin röntgeni çekildiğinde, filmde gaz kabarcıkları görülmesi gazlı gangren düşündürmelidir. Bacaklarda ve sırtta oluşan yaralarda gazlı gangren gelişme tehlikesi daha yüksektir. İnfeksi-yon bir kez yerleşirse, hızla öteki sağlam kaslara ve dokulara doğru yayılır.
İnfeksiyonun kuluçka devri genellikle 1-4 gündür. Ama bu süre 6 haftaya dek uzayabilir. Bu kuluçka devrinden sonra hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Yara bölgesinde ağrı, yumuşama ve gevrekleşme, ödem, nabzın hızlanması, ateşin düşmesi, kusma’gibi belirtiler gelişir. Hastanın yara bölgesine basıldığında kasların lifleştiği ve yaradan kötü kokulu kahverengi bir sıvının aktığı görülür. Gazlı grangrenin oluşmaması için yaralanmalarda belli tedavi ilkeleri uygulanmalıdır. Önce yaralanmış bölgedeki tüm Ölü dokular kesilerek çıkartılmalıdır. Uygun bir biçimde yaranın temizlenip pansumanı yapılmalı, özellikle sık sık bol oksijenli su [H2O23 ile yıkanmalıdır. Ayrıca penisilin gibi bir antibiyotik uygulanmalıdır. Diğer bir uygulama ise 20000 ünite “Gazlı gangren antitoksin serumu”nun zerk edilmesidir. Bu saydığımız önlemler uygun ve yeterli bir biçimde uygulandıklarında, gazlı gangren oluşması önlenebilir. Eğer gazlı gangren gelişmişse hastaların acil olarak ameliyata alınmaları gerekir. Bu durumda hastanın gangrenli organının çıkartılması gerekebilir. Tedavi edilmeyen gangren hastalan aniden ölürier.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.