->
Nörofizyologlar, insan beyninde uyku-uyanıklık döngüsü bulunduğunu, bu döngünün gün battıktan sonra yani gece uyumaya, gün doğumuyla yani gündüz saatlerinde uyanık kalmaya uygun olduğunu bildirdi. Öyle ki; trafik kazaları genellikle sabaha yakın saatlerde olur.
Gece çalışıp gündüz uyumayı reddeden beynin, reddine direnen uygulama ve davranışların insanları olumsuz etkilediğini vurgulayan uzmanlar şu bilgileri verdi:
“Ayrıca vücut sıcaklığı, kan basıncı ve bazı hormonların miktarlarındaki değişim insan bedeninin gece boyunca istirahat etmesine uygundur.
Gece nöbet tutup gündüz uyumak zorunda kalan ve bu görevi uzun süre sürdürmek yükümlülüğü bulunan kişilerin serbest radikal miktarında artış olduğunu kaydeden nörofizyologlar, “Bu artış erken yaşlanma ve bazı hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırmaktadır” dedi.
Uzmanlar, gece nöbeti tutulan işlerde çalışanların ve gece hayatı bulunup gündüz uyuyanların erken yaşlandığını ve değişik hastalıklara yakalandığını belirtiyor
Bunun sebeplerinden biri beynin o saatlerde araç kullanmada geçerli faktörlerden olan dikkatin azalmasıdır.
Kan basıncının düşmesinin nedeni, vücut sıcaklığının azalmasıdır. İnsan beyni mecbur kalmadıkça uyku uyanıklık döngüsünün değişmesinden hoşlanmamaktadır. Bunun zorla değiştirilmesi kişinin kendisine mutlaka bir maliyet çıkarmaktadır.” Bakılanlar: gece calismanin zararlari, gündüz uyumak zararlı mı, gece çalışması zararları, erken uyumanın zararları, gece uyumanın zararlari
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.