Gelişim dönemi özellikleri

Gelişim dönemi özellikleri
Çocuğunuzun gelişim döneminde sergilemiş olduğu bu davranışlar karşısında anlayışlı olmalı ve çocuğunuzla birlikte bu dönemi atlatmayı kolaylaştırmanın yollarını aramalısınız.

 
Çocukların gelişim dönemlerinde envai çeşit huyları ile karşılaşır ve biz ebeveynler çocuklarımızın göstermiş olduğu bu değişik davranışlardan endişe duyarız.
Gelişim dönemi özellikleri nelerdir? Ebeveynler çocuklarının bu dönemlerinde nasıl davranmalıdır? Gelişim dönemi en kolay nasıl atlatılır? Tüm bu soruların cevaplarını bu makalemizde bulacaksınız. Ancak bu onların gelişim dönemlerinde geçirmesi gereken ve normal olan davranışlardır. Çocukların en kırılgan olduğu ve ailelerin en dikkatli olmaları gereken bu dönemde uzmanların bilinçli olmayı öneriyor

Gelişim döneminde ebeveynlerin karşılaşacakları ve hazırlıklı olmaları gereken durumlardan bira bahsedelim. Çocukların gelişim dönemi özelliklerini 4 ana grup altında toplayarak açıklayacağız. Nedir bunlar?
Parmak emme
Genellikle bir yaşındaki bir çocukta rastladığımız bu davranış, çocuğun gelişim döneminde de ortaya çıkabilir. Kendini ve çevreyi keşfetme aşamasında olan çocuk bu davranışı sıklıkla yapar. Eğer kısa bir süre içerisinde çocuk bu davranışından vazgeçmiyor ise,bir uyumsuzluk ve güvensizlik söz konusudur. Çocuğun çevre ile olan ilişkisini pekiştirmeli ve çocuğa güven duygusu kazandırmalıdır.
İnatçılık

Çocuğun bir konu üzerinde ısrarcı olması inatçılığın belirtisidir. Çoğu kişi bu davranışın genetik olduğunu, “annesine çekmiş” ya da “babasına çekmiş” gibi algılar. Ancak inatçılıkta gelişim döneminde çocuklarsa sık rastlanan bir sorundur. Çocuk gelişim döneminde her şeyi kendi yapmak ister ve yaptığı zamanda oldukça mutlu olur. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin çocuğa sert çıkmamaları, ceza vermemeleri ve inat ettiği şeyi unutmaları için dikkatlerini başka yöne çekmeleri önerilir.
Agresif davranışlar
Tırnak yeme, saç koparma veya kendini yaralama gibi uyum bozuklukları çocuğun kendine olan saldırganlığını; , eşyalara zarar verme, oyuncaklarını kırma, bağırma, vurma,itme ve ısırma gibi davranışlarda dışarıya olan saldırganlığını gösterir. Bu gibi davranışlar karşısında anne-babalara önerilerimiz ise çocuklarına sakin ve mutlu bir tablo göstermeleri. Çocuğun bu durumundan kurtulması için anne-babanın iyi bir örnek olması gerekir. Çünkü çoğu çocuk agresif davranışı anne-babasından öğrenir.
Öfke
Öfkenin ifade ediliş biçimi bazen davranış bazen de sözlerdir. Gelişim çağında olan bir çocuk öfkesini hoplayarak, bağırarak, yerde yuvarlanarak, bir şeyleri fırlatıp atarak ya da bir şeyleri tekmeleyerek belli eder. Çocuğun küsüp saklanması da öfkeyi gösteriş biçimidir. Çocuğa ilgisiz davranmak, isteklerini yerine getirmemek, onu dinlememek gibi anne-babaların bazı hataları öfkeyi tetikler. Bu yüzden ebeveynlerin çocuklarına her zaman sevgi ve saygıyla yaklaşmaları önerilir.

Bir önceki yazımız olan Nasıl sabırlı olunur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: gelişim dönemleri ve özellikleri, gelişim dönemleri nelerdir, gelişim dönemini, çocukların gelişim dönemi özellikleri, nsanlada gelişim dönemleri ve özellikleri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.