->
Diyabetin belirtileri arasında ise sık idrara çıkma, kilo kaybı, halsizlik ve aşırı susama görülüyor. Diyabet hastası olma en çok hareketsizlik ve sağlıksız beslenme ve aşırı kilo risk gruplarında görülüyor.
Dünyada 250 milyondan fazla insan diyabetle (şeker hastalığı) yaşıyor. 20 yıl sonra bu rakamın 400 milyona ulaşacağı belirtiliyor.
Diyabet hastalığının her geçen gün arttığını belirten uzmanlar, diyabet hastalığından korunmak için belirli periyotlarla muayene olunması gerektiği uyarısında bulundu
Diyabeti önlemek için ise hareket etme, dans etme, yüzme ve bisiklet kullanma gibi yöntemlere başvurmak gerekiyor. Uzmanlar herkesin şeker testi yaparak kendilerini kontrol etmeleri gerektiğini söylüyor.
Vatandaşları diyabet hastalığına karşı dikkatli olunması konusunda uyaran Kocaeli Devlet Hastanesi Başhekimi Op Dr. Şenol Ergüney, diyabetin birçok belirtileri olduğunu ifade ederek, “Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açıklanamayan kilo kaybı, sık görülen belirtiler olabilir. Ancak hiçbir açık belirti de olmayabilir.
Yukarıdaki belirtilerden biri veya birkaçı var ise vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna giderek danışınız.” İfadelerini kullandı.
Diyabetin genelde ani olarak ortaya çıktığını kaydeden Ergüney, belirtilerin bazen gözükmemesinden dolayı zaman zaman sağlık kuruluşlarına giderek şeker kontrolü yaptırmalarını ve diyabet olup olmadıklarını kontrol ettirmelerini tavsiye etti.
Op. Dr. Ergüney, diyabet hastalığını önlemek için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, bireye uygun vücut ağırlığı sağlanmalı ve sürdürülmeli, öğün atlanmamalı, İnsülin veya ilaç zamanlarına ve dozlarına dikkat edilmeli, önerilen fiziksel aktivitelere (bisiklet, yürüyüş, yüzme) özen gösterilmeli, sigaradan uzak durulmalı.”
Bir önceki Kanseri önleyen NRG1 geni bulundu başlıklı konumuzda kalın bağırsak kanseri, kanserin nedeni ve kanserin yayılması hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.