->
Açıklamada, şu an için ciddi seyreden vaka bulunmadığı belirtilerek, hastanelere yapılan başvuru ve vakaların seyrinin izlendiği bildirildi.
Konjonktivite sebep olan virüslerin özellikle yaz mevsiminde sıcağın ve nemin artmasıyla birlikte kolaylıkla insandan insana damlacık, solunum salgıları ve temasla bulaştığı ve küçük salgınlara yol açabildiğine dikkat çekilen açıklamada, viral konjonktivit için özel bir tedaviye gerek olmadığı, 1-2 hafta nadiren 3 hafta içinde kendiliğinden iyileştiği kaydedildi.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, son bir hafta içinde bazı sağlık kuruluşlarına başvuran viral konjonktivit (göz iltihabı) vaka sayısında önceki haftalara göre yaklaşık 3 kat artış olduğu bildirildi.
Yetkililer, endişe yaratan göz hastalığı ile ilgili, ‘şu an için ciddi seyreden vaka yok’ açıklamasını yaptı. Hastalığın görme bulanıklığına neden olabileceğini belirten uzmanlar ise kişisel korunmaya dikkat çekti
Bir salgından söz edilebilir
Konjonktivit vakalarındaki durumu değerlendiren Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Banu Coşar da hasta sayısında ciddi artış olduğunu vurguladı ve “İstanbul’da bir salgından söz edilebilir, muazzam sayıda hasta görüyoruz, sürekli odaları dezenfekte ediyoruz ve el yıkıyoruz, yani tam anlamıyla bir salgın denebilir” diye konuştu.
Virüslere etki eden göz damlası yok
Şu anki salgının adeno viral konjoktivit, yani virüslerle bulaşan göz iltihabı olduğunu belirten ve hastalığa etki edecek göz damlasının bulunmadığını söyleyen Doç. Coşar, “Antiviral göz damlası yok, kullanılan ilaçlar antibakteriyeldir veya şişliği azaltıcı ilaçlardır. Kişinin kendi bağışıklığı hastalığı yeniyor, bu da 2-3 hafta sürüyor. Hastalık, çok ağır seyreder, göz hastalıklarının en ağır geçen formudur” dedi.
Adeno viral konjoktivitin görme bulanıklığına da neden olabileceğini belirten Coşar, hastalığın seyri hakkında şu bilgileri verdi:
“Mikrobiyel konjoktivitler bakteriyel veya viral olur. Bakteriyel konjoktivit basittir ve seyri bir haftayı aşmaz. Şu anki salgın adeno viral konjoktivittir ve 2-3 haftalık seyri vardır. Hastalık, göz akının üstündeki zarda konjoktivada kırılma ve damar çatlamaları yapar, kanamaya ve kanlı göz yaşına neden olur. Ayrıca basit konjoktividan farklı olarak görme bulanıklığı da yapar ve bu bulanıklık aylarca sürer. Gözlerdeki kızarıklık, şişlik ve çapak gibi akut belirtiler 2-3 hafta devam eder. Gözde kalıcı bir hasar veya körlük yapmaz ama görme bulanıklığı aylarca hatta bir yıl sürebilir.”
Hava yoluyla da bulaşıyor
Ailede bir kişinin kapmasıyla hastalığın hızla bulaştığını söyleyen Doç. Coşar, “Eğer mümkünse hasta kişi evden uzaklaşmamalı” diye konuştu ve hastalığın hava yoluyla da bulaşabileceğini söyledi.
“Hastalık hava yoluyla da geçer, bu nedenle de ‘koridor enfeksiyonu’ diye de anılır. Hastalığı olan biri sizin ofisinizdeki odanın önünden geçerse, sizin de bağışıklığınız iyi değilse, hastalığı size bulaştırır. Ama virüs havada çok fazla kalmaz, havadan hemen sizin gözünüze değmiş olması lazım. Ama hasta biri elini gözüne dokundurup, kapının kolunu tutarsa ve siz de oraya dokunursanız kolayca hastalığı kaparsınız. Gözlük kullanmak da korunma için etkin bir yöntem değil, çünkü gözlük havayla teması tam olarak kesmez.”
Korunmak için ne yapılmalı?
Eller sık sık su ve sabunla yıkanmalı, eller göze dokundurulmamalı ve ovuşturulmamalıdır. Havlular ortak kullanılmamalı, kişiye özel olmalı, su ve deterjanla yıkanmalıdır. Kağıt havlular tek kullanımlık olmalı ve atılmalıdır. Yastık kılıfı, gözlük, makyaj malzemesi, göz damlası veya merhemi ortak kullanılmamalıdır.
Göz içinde kanlanma, kaşıntı ve yanma hissi ile başlayan hastalık, İstanbul’da özellikle Fatih, Bakırköy, Zeytinburnu ve Bahçelievler ilçelerinde görüldü.
Bir önceki Sıcak havalar katarakt nedeni başlıklı konumuzda güneş çarpması, havale geçirmek ve katarakt belirtileri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: cocuklarin gozunun iltihap kapması, göz iltihabı bulanık görmeye neden olur mu, gozun capak yapmasi, Göz şişligine kanlanmaya ne iyi gelir, gozde kasinti
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.