GÖZ TANSİYONU (GLOKOM) Faydaları

GÖZ TANSİYONU (GLOKOM) Faydaları
Gerçekten de hastaların gözbebeğinde böyle bir renk görülebilir. Glokom adı Yunanca’da mavimsi ya da grimsi göz rengini anlatan glaukos sözcüğünden gelir. Bu basıncın artmasıyla ortaya çıkan hastalık çok es­ki zamanlardan beri bilinir. Normal koşullarda göziçi basıncı yaklaşık 20 mmHg (mm cıva basıncı) düzeyindedir.
GÖZ TANSİYONU (GLOKOM)
Glokom adıyla da bilinen göz tansi­yonunun temel özelliği göziçi basıncı­nın yükselmesidir
Göziçi basıncının artması dışında hastalığın te­mel belirtileri göz dibinde ortaya çıkan bozukluklar ve görme alanında daral­madır.
GÖZİÇİ BASINCI NASIL DEĞİŞİR?Göz, esnekliği çok sınırlı bir küre gibi düşünülebilir. Bu kürenin iç basmcım içerdiği sıvı miktarı belirler.Göz küresinin içini camsı cisim de­nen ve miktarı değişmeyen peltemsi bir madde doldurur. Saydam sıvı denen sı­vı maddeyse korneanın (saydam taba­ka) arka yüzü ile his ve göz merceği arasında yer alır. Saydam sıvı kirpiksi cisim tarafından salgılanır; kirpiksi ci­simden (saydam tabaka) arka odaya, daha sonra da gözbebeğinden geçerek ön odaya gelir ve korneanın arka yü­züyle kisin ön yüzü arasındaki açıda bulunan oluşumlarca geri emilir.
Üretilen ve emilen saydam sıvı mik­tarı eşit olduğunda, sürekli bir sıvı akışı sağlanır, göziçi sıvı hacmi değişmez. Ama saydam sıvının üretimi artar, emi-limi azalır ya da akışı engellenirse göz­içi basıncı da yükselir.Göziçi basınç artışı yapısal değişik­likler ya da göz hastalıkları sonucunda geliştiğinde ikincil glokomdan söz edi­lir. Ama çoğu zaman basınç artışı ken­diliğinden ortaya çıkar ve hastada birin­cil göz tansiyonu gelişir.
BİRİNCİL GLOKOM
Elli yaşını geçmiş insanların yaklaşık yüzde 2’sİnde görülür. Gençlerde çok ender rastlanan bir hastalıktır. Her iki cinste de görülür, ama kadınlar arasında biraz daha yaygındır. Hastalığın hor­mon değişikliklerine, yapısal etkenlere ve kan dolaşımını düzenleyen karmaşık süreçlerde aksama gibi damar hareket­leri bozukluklarına bağlı olduğu düşü­nülmektedir.
Birincil glokom tek bir hastalık ola­rak kabul edilir, ama olgudan olguya değişik bir hastalık gibi görünebilir. Bu nedenle de çoğu kez değişik biçimleriyle betimlenir.
Basit kronik glokom – Erkeklerde ve kadınlarda aynı sıklıkla görülür. Son derece sessiz gelişir. Hasta daha önce en küçük bir rahatsızlık duymadan kör olmak üzere olduğunu fark eder. Hatta bu sırada öbür gözünde de ciddi bir kör­lük tehlikesi belirmiştir.Hastalığın dikkati çekebilecek ilk belirtisi hafif görme bozulduğudur; her şey bulanık görünür. Hasta bunu yaş­lanmaya bağlar. Oysa bu görme bozuk­luğu presbiyopi değildir ve mercekle düzeltilemez. Hasta iyi okuyabildiği halde yere düşürdüğü bir şeyi bulmakta zorlanır ve bir oraya bir buraya bakar, çünkü görme alanı daralmıştır. Bu aşa­mada hastayı muayene eden uzman he­kim göz tansiyonuna özgü belirtileri saptayabilir.
Bebeklerde Göz Tansiyonu

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.