Hamileler `Toksoplazma`ya Dikkat!

Hamileler `Toksoplazma`ya Dikkat!
Serhat Partalcı, kurban bayramı öncesi tüm gebeleri uyarıyor ve toksoplazma parazitinden korunmak için tavsiyelerde bulunuyor.

Op. Toksoplazma enfeksiyonu, düşüğe sebep olduğu gibi göz ve beyinde hasara yol açabiliyor, bebekte gelişme geriliği oluşturabiliyor.

Op. Dr. Çiğ ya da az pişmiş etlerden insana bulaşan `toksoplazma` gebelik esnasında enfeksiyon oluşturabiliyor ve doğmamış bebeğe bulaşabiliyor
Dr. Serhat Partalcı;
bu parazitin bazı hayvanların vücutlarında bulunduğunu ve bu hayvanların etlerinin pişirilmeden ya da az pişmiş yenmesiyle birlikte insana geçebildiğini belirtiyor. Ev dışına çıkan evcil kedilerin dışkılarında da bulunduğunu sözlerine ekliyor. Bulaşma yollarının yaygınlığı sebebiyle birçok kişinin geçirdiği bir enfeksiyon olmasına rağmen, bu enfeksiyonun belirtilerinin diğer hastalıklarla karıştırılması nedeniyle toplumdaki enfeksiyon sıklığının net olarak bilinmediğini söylüyor. Dr. Partalcı; toksoplazma enfeksiyonunun tam bağışıklık bırakan bir enfeksiyon olduğunu ve bir insanın bu enfeksiyonu hayatında bir kez geçirdiğinin altını çiziyor.

Gebelikte Bulaşan Toksoplazma Neden Önemlidir

Op. Dr. Serhat Partalcı; gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonun bebeğe bulaşması halinde düşüğe neden olabildiğini, göz ve beyin gibi organlarda kalıcı hasarlara yol açabildiğini ve bebekte gelişme geriliği olabileceğinin önemine değiniyor. Gebeliğin haftası ne kadar ileriyse enfeksiyonun plasente yoluyla bebeğe geçme olasılığının yükseldiğini ancak geçmeme ihtimali olduğunu da belirtiyor. Anne adayında varlığı kanıtlanan toksoplazma enfeksiyonunun bebeğe geçip geçmediğinin belirlenebilmesi için kordosentez uygulandığını, uygulanamayan durumlarda ise ultrason incelemeleriyle bebekte bulgu arandığını sözlerine ekliyor.

Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Op. Dr. Serhat Partalcı; anne adaylarının gebelik planladıkları dönemde bu enfeksiyonu geçirip geçirmediklerini kan ölçümlemelerini yaptırarak öğrenmelerini öneriyor. Herkes için geçerli olan hijyen kurallarının önemli değinerek,

• Etleri iyi pişirerek yemeyi,

• Meyve ve sebzeleri iyi yıkamayı,

• Anne adaylarının kedilerle yakın temasta bulunmamalarını tavsiye ediyor.

Dr. Partalcı; özellikle dışarıda dolaşma alışkanlığı olan ev kedilerinin dışkılarında toksoplazma olma olasılığının çok yüksek olduğunu ve temizliğe çok önem verilse bile bu parazit yumurtalarının insana geçebildiğini sözlerine ekliyor.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.