İŞKOLİKLER TERAPİDE

İŞKOLİKLER TERAPİDE
Hepsi de kimliklerinin gizli tutulmasını istiyor. Grubun doktor üyesi Mike, “Buna toplumdan onay ve alkış almaya karşı bağımlılık deniyor.

Sam, fazladan çalışmak için pazar sabahı işyerine şafaktan önce gizlice girer, kimse görmeden de çıkardı.

Charles, işleri teslim tarihine yetiştirmek için bütün gece çalışırdı ve Susan da önerilen gönüllü projelerin hiçbirine ‘Hayır’ diyemezdi…
Üç Amerikalı şimdi ‘Workaholics Anonymous (İsimsiz İşkolikler ) programının üyesi. İnsanlar genellikle çok çalışma huylarıyla övünür ve ‘Ben bir işkoliğim’ derler. Workaholics Anonymous (WA), takıntılı çalışanlar için hazırlanan 12 aşamalı bir iyileşme programı
Aslında işkolikler aşırı çalışmadan dolayı enerjilerini tükettikleri için çalıştıkları organizasyonlar içinde de fonksiyonsuz ve alaycı insanlar haline gelir” diyor.
WA, toplam üye sayısının kaydını tutmuyor ama organizatörler, ABD, Almanya, İsviçre, Avusturya ve Britanya’da her hafta onlarca toplantı düzenlendiğini söylüyor. Grup aynı zamanda, internet sitesinden WA ile ilgili ayda yaklaşık 100 kitap satıyor. WA’nın kökleri ise 1983 yılına kadar uzanıyor.
Karakteristik özellikleri
WA, işkolikleri, özsaygılarını ancak çalışarak elde eden, sürekli meşgul, sağlıklarını ihmal eden, tatillerini erteleyen, hayatlarını aşırı şekilde programlayan, mükemmeliyetçi ve endişeli insanlar olarak tanımlıyor.
İyileşmelerini, içkisiz geçirdikleri günleri hesaplayarak ölçebilen alkoliklerin tersine işkoliklerin kendilerini sınayabilecekleri bir ölçüt yok. Kaliforniya’daki Silikon Vadisi’nden eski bir proje baş mühendisi olan Sam, “Patronum benden çalışma saatlerimi haftada 40 saate düşürmemi isterdi ama yapamazdım. Pazar günleri sabaha karşı 05.00′te ofise gizlice girer böylece kimse yokken rahatça çalışır ve insanlar gelmeden sıvışırdım. Kimsenin işime fazladan zaman ayırdığımı bilmesini istemiyordum. Şimdi, eskiden olduğu gibi her şeyi mükemmel yapmak değil, kendi akıl sağlığımı korumak için daha vasat işler yapmayı istiyorum” diyor.
AA gibi WA da bağımlılık tedavisi için 12 aşamalı bir program uyguluyor. Toplantılarda, üyeler deneyimlerini paylaşıyor ve organizasyonun yayımladığı kitapları okuyorlar. Bu sayede pek çok işkolik önlerine çıkan işlere ‘Hayır’ diyebilmeyi öğreniyor.
http://www.radikal.com.tr

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.