->
SILS yöntemi sayesinde artık hiç ameliyat izi bırakmayan cerrahi operasyonlar gerçekleştirilebiliyor.
Tıpta açık ameliyatlara alternatif olarak kullanılan laparaskopik ameliyatlar, SILS yöntemiyle daha da gelişti.
Ameliyatlarda 4-5 delik yerine göbekten tek delikle gerçekleştirilen SILS yöntemi sayesinde artık hiç ameliyat izi kalmıyor. Safra kesesi, reflü, morbid obezite ve apandisit ameliyatlarında uygulanabilen yöntem, hastanın aynı gün taburcu olmasını sağlıyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof
Dr. Turgut İpek ve Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu; tıpta son yirmi yıldır kullanılan laparoskopik ameliyatlarda çığır açan SILS (Tek Delikten Laparaskopik Cerrahi) yöntemi hakkında bilgi verdi…
Laparoskopik cerrahi nedir?
‘Kapalı ameliyat yöntemi’ olarak bilinen laparoskopik cerrahi, tıpta yirmi yıla yakın süredir uygulanan bir yöntem. Tüm sindirim sistemi hastalıklarının (morbid obezide, safra kesesi, apandisit, reflü vb.) cerrahisinde uygulanan laparoskopik cerrahi, hastanın ameliyatın etkilerini daha az hissederek, günlük yaşamına daha çabuk dönmesini sağlıyor.
Açık ameliyata göre daha avantajlı olması nedeniyle, hem hekim hem de hastalar tarafından tercih edilen Laparoskopik yani minimal invaziv cerrahinin temel hedefi, büyük bir kesiden kaçınmaktır. Laparoskopik cerrahi, karın duvarına açılan, kalem çapı büyüklüğündeki deliklerden yerleştirilen tüplerin içinden geçirilen video kameralar ve özel aletlerle yapılır.
Açık ameliyat dönemi bitti
Laparoskopik cerrahideki son gelişmeler nelerdir?
Cerrahların neşteri bir kenara bırakmasını sağlayan laparoskopik cerrahi, son yılda çok önemli gelişmeler gösterdi. Bir anlamda açık ameliyat dönemi bitti diyebiliriz. Tıbbın birçok alanında kullanılan ‘laparoskopik cerrahi’de, şimdi de ‘SILS’ (Single İncision Laparoscopic Surgery) Tek Delikten Laparoskopik Cerrahi denilen yöntemle, vücuda tek delikten girerek ameliyatlar yapıyoruz. Dünyada ilk olarak 2007 yılında uygulanan bu yöntem, bildiğimiz laparoskopik cerrahi yöntemi… İleri düzeyde laparoskopik cerrahların uygulayabildiği bu yöntemin farkı ise; 4 ya da 5 delikten değil, tek delikten (göbek deliğinden) girilerek uygulanması.
SILS yöntemi nasıl uygulanıyor?
SILS yöntemi, göbek deliğinden uygulanıyor. Göbek deliğinin içinde kalan ve dışarıdan bakınca hiç görülmeyen 2 santimlik minik bir kesi açılarak ameliyat aletleri bu delikten sokuluyor. Klasik laparoskopik yöntemde biri kamera, diğer üçü endoskobi aletleri için dört küçük delik açıyorduk. Bu yöntemle ameliyat aletlerini göbek deliğinden içeri sokuyoruz. İçeride çıkartacağımız organ ile ilgili kesme, dikme işlemlerini bu aletlerle yapıyoruz.
Hiç iz bırakmayan ameliyat yöntemi
Klasik laparoskopiye göre avantajları neler?
Yöntemin avantajı; 4-5 delik yerine tek delik açılması, böylece hastanın daha az ağrı hissetmesi ve estetik sorunların ortadan kalkması.
Bu yöntemle hastalar ameliyatın etkilerini az hissediyor, hasta ameliyatın ardından aynı gün ya da ertesi günü taburcu oluyor ve günlük yaşamına dönebiliyor.
Açık ameliyatta yaşanabilecek enfeksiyon gibi komplikasyonlar olmuyor.
Klasik laparoskopide 4-5 delik açıldığında hasta bu deliklerin ağrısını yaşıyordu. Şimdi ise bu ağrı en aza indirgenmiş oluyor.
Ayrıca göbeğin içinden yapılan bir kesi olduğu için ameliyat sonrası hiçbir kesi izi görülmüyor. Yani hastanın ameliyat geçirip geçirmediği belli olmuyor, hiç iz kalmıyor. Bu özelliğinden dolayı SILS yöntemi, kozmetik ve estetik açıdan hastalar tarafından tercih ediliyor.
SILS yöntemi hangi hastalıklarda uygulanabiliyor?
Klasik laparoskopik cerrahide yapılan her türlü ameliyat SILS yöntemiyle de gerçekleştirilebiliyor. Safra kesesi ameliyatları artık neredeyse rutin bir şekilde SILS yöntemiyle yapılmaya başlandı. İlave olarak, reflü, safra kesesi, morbid obezite ve apandisit ameliyatları için günümüzde SILS yöntemi uygulanıyor.
Gelecekte klasik laparoskopi ile yapılan bütün ameliyatlarda bu yöntemin uygulanacağından eminiz. Bu bir gelişimdir ve bugün itibariyle ülkemizde de hastanemizde de bu ameliyatlar SILS yöntemiyle yapılmaktadır.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.