Kaburga kırıkları nasıl tedavi edilir?

Kaburga kırıkları nasıl tedavi edilir?

Göğüs kafesinin içine bulunan karaciğer, akciğer, kalp, dalak ve büyük damarlar hayati organlarımız arasında yer almakta ve bu organların korunması için hem sert hem de esneme kabiliyetine sahip olan, kas ve dokulardan oluşmuş, göğsün her iki kısmında yerleşik bulunan kaburgalar yer almaktadır. Kaburga kırılması son derece önemli bir sorundur ve mutlaka kaburga kırıklarının tedavisi uzman hekimlerce derhal yapılmalıdır. Eğer ki bu durumlar sonucunda kaburgalarda çıtırdama sesi geldiyse ya da hareket esnasında ve nefes alırken ağrı şikayetleri vuku buluyorsa kaburga kırıklarından şüphe edilmelidir. Göğüs bölgesine alınan herhangi bir darbe, darp ya da çarpma düşme, sıkışma gibi durumlara maruz kalan kaburgalarda kırıklar ya da çatlaklar meydana gelebilmektedir.
Kaburga kırıklarının tedavisi
Peki, kaburga kırığı tedavisi nasıl yapılır?
Öncelikle kaburgada kırık olup olmadığını kesin olarak anlamak için göğüs bölgesinin röntgeni çekilmelidir
Röntgen, hem kaburga kırıklarının tanısı için önemli hem de hayati organların kırılan kaburgadan zarar görüp görmediği hakkında en iyi bilgi veren tanı yöntemidir. Kaburga kırığı teşhisi konulduktan sonra hayati organlar zarar görmemiş ise, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre kaburga kırığı tedavi yöntemleri şekillenmektedir. Hasta eğer yaşlı, birden fazla kaburga kırığı olan, sigara içen ve kalp hastası biriyse yatarak tedavi uygulanır.

Kaburga kırığının tedavisinde birden fazla kaburga kırığı ya da tek kaburga kırığı olması da önemlidir. Kaburga kırıklarının tedavisinde amaç, hastanın yaşamış olduğu ağrının dindirilmesidir. Çünkü ağrı nedeniyle hasta öksürmekte zorlanır, balgam atamaz ve bu da atelektazi ve zatüreeye sebep olur. Daha sonra hastalara kas gevşetici ilaçlar verilir. Kas gevşetici ilaç tedavisi sayesinde kırık olan bölgede vücut hareketlerini kısıtladığı için kas spazmı önlenmiş olur. Solunum egzersizleri ve balgam atmaya yardımcı ilaçlarda kaburga kırıklarının tedavisine eklenir.
Eğer kullanılan ilaçlarla yeterli iyileşme sağlanmazsa, kaburgalar arası sinirin bölgesel blokajı yapılma işlemine gidilmekte ve deneyimli göğüs cerrahisi bu tedavi sayesinde sadece ağrının hissedildiği bölgeye ilaç vermiş olur. Karın travması ya da mide kanaması şüphesi durumlarında ağrı kesici ilaçlar zararlı olduğu için sinir blokajı birinci plana alınır. Bakılanlar: kaburga kırığına ne iyi gelir, kaburga kırıkları nasıl iyileşir, kaburgalar, kaburga çarpmasına ne iyi gelir, kaburga catlagina ne iyi gelir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.