->
Araştırmalara göre, uykuları yetersiz olan çocukların okuma, yazma ve matematik problemleri çözme becerileri bozuluyor. Özellikle ana okulu ve ilk öğretim yaşındaki çocukların beyni henüz hızlı bir gelişim süreci içinde olduğundan dolayı yeterli uyku, fiziksel ve bilişsel gelişme için olmazsa olmaz bir önem taşıyor.
Çünkü, çok karmaşık bir bilgisayara benzetilebilecek olan beyin, verileri işlemek, belleğe kaydetmek, bilgileri birbirleriyle ilintilendirmek, sınıflandırmak gibi birçok önemli işlemin çoğunu uyku sırasında gerçekleştiriyor. Sabri Derman, erişkinlerin tam dinlenebilmesi için gerekli olan uyku süresi farklılıklar gösterse de; küçük okul çocukların 11-13 saat, ilk ve orta öğrenimdeki çocukların da 10-11 saat uyku uyumaları gerektiğini belirtiyor. VKV Amerikan Hastanesi’nden Uyku Kliniği Bölüm Şefi Dr
İşte bu noktada Dr. Derman, ebeveynlerin uyku saatleri konusunda tatlı-sert bir disiplin içinde olmalarının, sınırları belirlemelerinin ve ödünsüz uygulamalarının önemini vurguluyor. “Unutmayın, küçük çocuklarınız sizin arkadaşlığınıza değil onlara güven ve huzur verici, dengeli bir disiplin uygulamanıza muhtaçlar” diyen Derman, iyi bir uyku için de bazı ipuçları veriyor:
İyi bir uyku uyumanın yolları
– Her sabah aynı saatte uyanın
– Okul sonrası şekerleme saati yarım saati aşmasın.
– Yatakta sadece uyuyun başka bir şey yapmayın.
– Öğleden sonraları sodalı içecekler kullanmayın.
– Yatağa aç gitmeyin ama akşam yemeklerini hafif yiyin, çok fazla su içmeyin.
– Okul dışı aktiviteler çok fazla zaman alıyorsa azaltın.
– Gece geç saatlere kadar ders çalışmanın kalıcı yararı olmadığını unutmayın.
– Özellikle ergenler gece saatlerinde arkadaşları ile telefonda ya da bilgisayar ortamında sohbet etme alışkanlığı edinebiliyor. Bu tür sohbetleri gece yapmayın.
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.