->
Kanser vakalarının yüzde 80i çevreye bağlı etkenlerden kaynaklanırken, bu etkenler arasında beslenme yüzde 35 oranıyla en etkili faktör olarak göze çarpıyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığından edindiği bilgiye göre, dengesiz beslenme kansere yol açan en önemli etkenlerin başında geliyor. Kanserden korunmak için dikkatler sofraya yöneltildi.
Her gün 5 porsiyon ya da daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi, ekmek gibi tahıllar ile makarna, pirinç ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin günlük alınmasını tavsiye ediliyor. Tıpta gelişen ve yenilenen teknolojiye rağmen kanser, dünyada ve ülkemizde hâlâ büyük oranda ölümlere sebebiyet veren hastalıkların başında geliyor. Bu çerçevede, güvenilmeyen katı yağ, meyve suyu ile çikolataların tüketilmemesi, mesane ile pankreas kanserine yol açan kahve ve sakarin alımının sınırlandırılması gerekiyor
Kızartmalara dikkat
Bazı tehlikeli kimyasal bileşiklerin oluşmasına sebep olan kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri kanser oluşumuna yol açan önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu sebeple özellikle protein içeriği yüksek gıdaların haşlama, fırında ve ızgara gibi pişirme yöntemleriyle hazırlanması önem taşıyor. Alkol ve sigaranın yanı sıra şişmanlık, kanserin en önemli sebebini oluşturuyor. Alkol ve sigara tüm kanser hastalıklarına adeta davetiye çıkarırken şişmanlık, meme kanserini riskini artırıyor, varolan kolon, prostat, rektum, böbrek kanser türlerinin hızla gelişmesine sebep oluyor. Vücuda alınan doymuş yağların, günlük toplam kalorinin yüzde 20sini geçmemesi gerekiyor. Doymuş yağın fazlası göğüs, rahim ağzı, yumurtalık, bağırsak ve rektum kanserlerine yol açıyor. Bu sebeple kırmızı et yerine tavuk ve balık eti, kızartma yerine haşlama ve buharla pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Sağlıklı beslenme için bir yetişkinin, ağırlığının her kilogramı için günlük ortalama 1 gram protein alması gerekiyor. Aşırı protein alımı meme, rahim, bağırsak, pankreas ve böbrek tümörlerinin gelişimine imkan tanıyor. Sürekli kırmızı et yiyen kişilerde kanser olma riskinin ayda bir kez et yiyenlere göre 2.5 kat fazla olması sebebiyle, protein gereksiniminin balık, tavuk ve hindi etiyle karşılanması gerekiyor.
Nasıl korunmalı?
Mide kanserine yol açan aşırı tuz tüketiminin önlenmesi için turşu ve salamura gibi tuzlayıp saklama yerine dondurarak saklamanın tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Yapılan araştırmalarda, bu yöntemin kullanıldığı ülkelerde mide kanseri riskinin yüzde 64 azaldığı görülüyor.
Kanserden korunmak için bitkisel kaynaklı yiyeceklere ağırlık verilmesi gerekiyor. Her gün 5 porsiyon ya da daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi, ekmek gibi tahıllar ile makarna, pirinç ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin günlük alınması öneriliyor. Kansere karşı, kullanılan kızartma yağlarının tekrar kullanılmaması, hayvansal kaynaklı yiyeceklerden uzak durulması, kırmızı etin azaltılması, spor yapılması, alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.