->
Kanser, son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde ölüm sebepleri arasında ilk sıralara yerleşti. Sağlık Bakanlığı, bu artışta Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen kazanın etkili olduğuna ilişkin iddiaları araştırmak için bölge genelinde büyük bir çalışma başlattı. Dr. Murat Tuncer, elde ettikleri ilk verilere göre Çernobil’le bölgedeki kanser vakaları arasında doğrudan bir ilişki tespit edilemediğini açıkladı.
Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof
Tuncer, kanser artışındaki asıl sorumlunun tüketimi sürekli yükselen içki ve sigara olduğunu söyledi.
Türkiye genelinde kanser vakaları son 10 yılda yaklaşık yüzde 40 arttı. 1990′ların başında 100 bin nüfusa karşılık 160 kanser vakası tespit edilirken, günümüzde bu rakam 100 binde 220′lere çıktı.
Daha önce Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserin seyrek görüldüğü bölgeler arasında gösterilen Türkiye, artık yüksek riskli ülkeler arasında yer alıyor. Yıllık vaka sayısı, dünyada kanserin en yaygın görüldüğü ABD ve Avrupa ülkeleri seviyesine yaklaştı. Uzmanlar, Türkiye’deki artışın sürmeye devam edeceği uyarısında bulunuyor.
Son yıllarda kanser hastalığı artışında Doğu Karadeniz Bölgesi dikkat çekmeye başladı. Bu artış, çeşitli çevrelerce Çernobil Nükleer Reaktörü’ndeki kazaya bağlanıyor. 1986 yılındaki kazanın hemen ardından etrafa yayılan yüksek radyasyonun, etkisini yeni gösterdiği iddia ediliyor.
Sağlık Bakanlığı, 18 yıldır süren tartışmaya nokta koymak amacıyla bölgede büyük bir çalışma başlattı. Kanserle Savaş Daire Başkanlığı ve üniversitelerin ortak yürüttüğü araştırma kapsamında Çernobil kazasından sonra Karadeniz Bölgesi’nde ortaya çıkan kanser vakaları tek tek incelemeye alındı.
Çalışmaları değerlendiren Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanserin sadece Karadeniz Bölgesi’nde değil, tüm Türkiye’de hızla arttığını söyledi.
Karadeniz’de diğer bölgelere göre anormal bir artış göze çarpmadığını ifade eden Tuncer, “Bölgede en çok akciğer ve sindirim sistemi kanserleri görülüyor. Eğer yüksek radyasyon etkili olsaydı öncelikle tiroid kanserleri ve löseminin artması gerekirdi.” dedi.
Kazadan hemen sonra Rusya, Kuzey İngiltere ve Almanya’nın, Türkiye’ye göre daha yüksek radyasyona maruz kaldığını hatırlatan Tuncer, bu ülkelerde bile belirgin kanser artışının yaşanmadığını kaydetti.
Alkol ve sigara tüketimindeki artışın akciğer kanserlerini patlattığını dile getiren Prof. Dr. Tuncer, “Son yıllarda fast-food ve hazır gıdalar daha çok tüketiliyor. Bu değişim, sindirim sistemi kanserlerini artırıyor.” diye konuştu.
Kanserin daha çok yaşlıları etkilediğini vurgulayan Tuncer, Türkiye’de ortalama ömrün uzaması ve nüfusun yaşlanmaya başlamasının da kanser artışında etkili olduğunu söyledi. Tuncer, son yıllarda sağlık istatistiklerinin daha iyi tutulması sayesinde daha önce kayıtlara girmeyen kanser vakalarının artık rakamlara yansıdığını anlattı.
Kanserin, Türkiye için tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Tuncer, “Alkol ve sigara satışına getirilen kısıtlamalar ciddi biçimde takip edilmeli. Hazır gıdalar çok iyi denetlenmeli. Vatandaşlar da yiyeceklerine dikkat etmeli.” dedi.
Çernobil 16 ülkeyi etkiledi
Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santrali’nin 4 numaralı reaktörü, 26 Nisan 1986 günü aniden patladı. Bunun sonucunda Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarının çevreye yaydığından 200 kat daha fazla radyasyon yayıldı.
Çernobil faciası nedeniyle tüm Avrupa ve Asya, büyük bir sağlık ve çevre felaketiyle karşı karşıya kaldı. En çok Karadeniz çevresindeki 16 ülke zarar gördü.
Tarım ve ekonomiler, altüst oldu, radyasyonlu etler, sular, çaylar, ürünler ortaya çıktı. Milyonlarca kişi radyoaktiviteden doğrudan ya da dolaylı etkilendi.
Bir önceki Kanser virüsü evlilik dışı ilişkiyle yayılıyor başlıklı konumuzda cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri ve smear testi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.