->
Sigaranın, akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan, alkol kullanımının ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığını ifade eden Akdağ, şöyle devam etti:
“Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada her 13 saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.
Kanser ile mücadelede, sağlıklı beslenme, sigara ve güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavinin önemli bir yer tuttuğuna değinen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “ülkemizde, kanser hastalığından korunmak, toplumsal bilinçle mümkün olabilir” dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığının Türkiye’de gerçekleşen ölümlerde kalp-damar hastalıklarının ardından ikinci sırada yer aldığını belirtti.
Kanser hastalığının nedenleri ve belirtileri ile hastalıktan korunma ve erken tanı konularında bilgi sahibi olmak hastalıkla mücadelede önemli rol oynuyor.
Özellikle, sağlıksız beslenme ve yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakalarının önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürdüğünü ifade eden Akdağ, tüm dünyada her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini kaydetti
Ülkemizde de gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki 20 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısı yaklaşık 250 bine yükselecektir. Ülkemizde düzenli sigara içen kişilerin yüzde 55’i 35-69 yaşları arasında hayatını kaybetmektedir. Sigara, kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer almaktadır. Kanser olgularının önemli bir bölümü ise çevresel etkenlere bağlıdır. Bu etkenler arasında beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35’i beslenmeye bağlıdır.”
Sağlıklı beslenmeye dikkat
Akdağ, kanser ile mücadelede, sağlıklı beslenme, sigara ve güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavinin önemli yer tuttuğuna dikkati çekti.
Kanseri önlemede, radyasyonda da korunmanın önemine değinen Akdağ, radyasyonun cilt, akciğer, kan, kemik, karaciğer, meme, rahim ağzı, troid ve kemik iliği kanserine yol açtığını kaydetti.
Beslenme konusunda bazı uyarılarda bulunan Akdağ, “Hayvansal yağ tüketiminin azaltılması, az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığının benimsenmesi, kepek, yulaf gibi lif yönünden zengin besinlerin tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi, kırmızı et yerine tavuk, balık veya baklagillerin yenilmesi oldukça önemlidir” dedi.
Sigarayı bırak, kanser riskini azalt
Birçoğu kansere neden olan 188 tehlikeli hava kirleticisi bulunduğunu ifade eden Akdağ, sigara, soba ve benzeri ısıtıcılar, boya malzemeleri, bina yapı malzemeleri, halı, parke gibi döşemeler, temizlik malzemeleri ve böcek öldürücülerinin kullanıldığı kapalı ortamlarda bulunmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti.
Radyasyon ve güneş ışınlarının cilt kanserinin en önemli etkeni olduğunu anımsatan Akdağ, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının en etkili olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında korunmak gerektiğini ifade etti.
Radyolojik tetkiklerin sadece doktor tavsiyesi ile yapılması gerektiği üzerinde duran Akdağ, bebeklerin ve çocukların televizyon, bilgisayar gibi radyasyon yayan cihazlardan uzak tutulması gerektiğini belirtti.
Pişirme, içme ve bebek maması hazırlamak için musluktan sıcak su alınmaması gerektiğini ifade eden Akdağ, “Musluk, 6 saat ve üzeri kullanılmamışsa suyu akıtarak kullanın. Satın alınan suların içinde yer alan maddelere ve özellikle damacana sularının izin belgelerine dikkat edin” dedi.
Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır
“Halkın, kanser hastalığının nedenleri ve belirtileri ile hastalıktan korunma ve erken tanı konularında bilgilendirilmesinin hastalıkla mücadelede çok önemli rol oynadığına değinen Akdağ, şunları kaydetti:
“Kanserde, erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır. Kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan meme kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığı kazanmaları hayatlarını kurtaracak önemli bir adımdır. Ülkemizde, kanser hastalığından korunmak, toplumsal bilinçle mümkün olabilecektir. Bu konuda ilgili tüm kesimlere, özellikle basın yayın kuruluşlarına çok önemli görevler düşüyor.”
Bir önceki Kanser virüsü evlilik dışı ilişkiyle yayılıyor başlıklı konumuzda cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri ve smear testi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: radyasyonun saglıktaki önemi ve yeri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.