->
Tedavi edilmediğinde ruhsal hastalıklar ve gelişme geriliğine kadar pek çok probleme yolaçan aneminin bir hastalık adı değil bulgu olduğunu belirten Koçak, nedenlerinin muhakkak araştırılması ve ona göre tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. . Ümit Koçak, kansızlığın (anemi)kadınlarda ve çocuklarda daha çok görüldüğünü söyledi.
Medical Park Özel Bursa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr.
Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin de kansızlık olabileceği ifade edile eden uzmanlar, kansızlıkğın en fazla kadın ve çocuklarda görüldüğünü belirtiyor
Koçak, aneminin nedenlerini şöyle sıraladı:
“Demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği, tiroid hastalıkları, gizli yada görülen kan kayıpları, doğuştan gelen bazı kan hastalıkları, kemik iliği hastalıkları, kötü huylu hastalıklar, kronik infeksiyonlar, çinko eksikliği, C vitamini, folik asit ve diğer B vitaminleri eksikliği.”
Aneminin depresyona yol açabilen organik rahatsızlıklardan biri olduğuna değinen Koçak, anemi ile birlikte psikolojik sorunlar ortaya çıktığında anemi tedavisi ile birlikte psikiyatri uzmanının da değerlendirmesinin yararlı olduğunu kaydetti.
Koçak, şu bilgileri verdi:
“Kansızlığı engellemede sağlıklı ve dengeli bir beslenme çok önemlidir. Demir ve B12 vitamini yine önemli besin kaynaklarındandır. Tahıl ürünleri B vitaminleri, yeşil yapraklı sebzeler folik asit yönünden zengindir. Meyveler birçok vitaminin özellikle C vitamininin deposudur.”
Koçak doğru bilinen yanlışlarla ilgili de hatırlatmalarda bulunarak, ‘Ispanak yararlı bir sebzedir ama demir kaynağı olduğu yanlıştır. Bir diğer bir yanlış da dalak yedirmenin çok faydalı olduğudur oysa dalak vücutta kan üreten bir organdır ama yenildiğinde böyle bir yararı yoktur.
Dolayısıyla çocuklarınızı dalak yemeğe zorlayıp ileride et yiyemez hale getirmeyiniz. Üzüm ve pekmez de yine yararlı gıdalardır ama bunların da kan yapıcı özellikleri inanıldığı kadar çok değildir.”
Bir önceki yazımız olan Çocuklukta yaşanan taciz beyni değiştiriyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: sinirlenince ateşlenmek, yüzde ateşlenme, yüzde ateş basması, sinirlenince ateş basması, b vitamini eksikliği depresyon
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.