->
Bu hastalığın en çok kadınlarda görülmesinin sebebi, kadınların kemiklerinin daha zayıf ve narin olmasıdır. Bu hastalığa yakalanmamak için genç yaşlarda önlem almakta fayda var.
Menopoza girmiş olan her üç kadından biri kemik erimesi sorunu ile karşılaşmakta ve menopoz sonrası sıkça görülen bu sorundan dolayı yaşam kalitelerini kaybetmektedir. Bu dönemde kadınlar birçok sıkıntı yaşarlar ama bu sıkıntılar arasında en önemlisi ve en tehlikesi kemik erimesidir. Kemik erimesi sadece kadınları esir almakla kalmaz, nadirde olsa erkeklerin de başına gelen bir sağlık sorunudur
Ayrıca en önemli sebep, menopoz döneminde yaşanan hormon değişikliğidir. Hormon değişikliği kemik erimesini tetikleyen en önemli sebeptir.
Tıp dilinde Osteoporoz adı verilen kemik erimesi, kemiklerdeki mineral yoğunluğunun azalmasından kaynaklanır. Kemikler mineral yoğunluğunun azlığından dolayı yavaş yavaş erir ve zayıflayan kemiklerde kırılmalar bile meydana gelebilir. Tüm kemikler hep beraber bu durumdan etkilendikleri için tehlikenin boyutu büyüktür.
Sırt ve bel ağrıları, kamburlaşma, boyun giderek ufalması, omur, kalça ve bilek kemikleri başta olmaz üzere kendiliğinden yada küçük travmalardan dolayı kemik kırılmaları Osteoporoz (kemik erimesi) belirtileridir.
Kemik erimesinin tedavisi
Osteoporoz tedavisi için öncelikle kemik kitlesi koruma altına alınır. Kemik kitlesine arttırmaya yönelik tedavi uygulanır. Bu dönemde doğru ve düzenli beslenme son derece önemlidir. Yeterli kalsiyum ve D vitamini almak, sigara içmemek ve düzenli egzersiz yapmak gerekir.
Kemik erimesi hastalığı tedavisi için hekim-hasta ilişkisi son derece önemlidir. Hastalar hekimleri ile sürekli irtibat halinde olmalıdır. Hekimin önermediği şeylerden kaçınmak, verdiği ilaçları düzenli kullanmak ve yaşam stilini buna göre değiştirmek gerekir.
Bir önceki Mide kanaması tedavisi başlıklı konumuzda mide kanaması, mide kanaması nasıl geçirilir ve mide kanaması tedavi yolları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.