->
Kemik ve kemik iliğinin bakteri ya da mantar nedeniyle iltihaplanması olan ve nadir görülen osteomiyelit, kemiği ve kemiğe bağlı dokuyu harap edebilir.
Osteomiyelit, çocuklarda daha yaygındır; çocuklarda genellikle omurga ile kol ve bacaklardaki uzun kemikleri etkiler. Yetişkinlerde daha çok omurgayı ve pelvisi (leğen kemiğini) etkiler. Bu enfeksiyon genellikle açık bir yaranın ya da açık bir kırığın komplikasyonu olarak gelişir fakat bazı vakalarda bir kan enfeksiyonu aracılığıyla kemiğe taşınır. Osteomiyelit, Amerikalıların genel sağlık durumlarının iyi olmasından dolayı ve enfeksiyon için uygulanan antibiyotik tedavisinden dolayı Amerika Birleşik Devletleri’nde nadir olarak görülür
Kemik iltihabı semptomları
Ateş, şiddetli ağrı, hassasiyet ve etkilenen alanın şişmesi, osteomiyelitin semptomlarından bazdandır. Eğer bacağı enfekte olmuşsa bir çocuk yürüyemeyebilir ve etkilenen bölgeye dokunulursa çok büyük bir acı hissedebilir.
Omurlardaki çökme (kompresyon) kırıkları
Osteoporozu olan kadınlarda omurga kırıkları, kalça kırıklarından daha yaygındır. Bunlara genellikle küçük başlatıcı bir kaza neden olur. Öne eğilmek ya da bir paket kaldırmak gibi basit günlük aktiviteler, osteoporoz nedeniyle zayıflamış bir ya da daha fazla omurun kırılması için genellikle yeterlidir.
Omurga kemikleri parçalara ayrılmaktan ziyade çökerler (birbirleri içine geçerler) Bir çökme (kompresyon) kırığına keskin, kunt, yoğun ya da yanlarınızda dolanan bir ağrı da eşlik edebilir. Genellikle rahatsızlık söz konusu değildir.
Ağrı, omurganızın yan taraflarındaki kaslarda oluşan spazmlar (kasılmalar) olarak da hissedilebilir ve aylarca bir gidip bir gelebilir. Özellikle uzun süre aynı pozisyonda oturduğunuzda yineleme eğilimi gösterir.
Omurgasında kırıklar olan kadınların çoğunda genellikle sırtın ortasında ya da biraz yukarısında, toraks (göğüs) bölgesinde, bir ya da iki kırık bulunur. Bunun sonucu olarak bu bölgede oluşan güç kaybı, kambur bir görünüme neden olabilir.
Bu kırıkları düzeltmek için ameliyat yapmak genellikle mümkün değildir çünkü kemikler, omurgayı düzgün bir pozisyonda tutmak için takılacak olan vidalara ya da çivilere dayanabilecek kadar güçlü değildir. Bir çökme (kompresyon) kırığının iyileşmesi birkaç ay alabilir.
Doktorunuz, her gün birkaç saat düz bir şekilde yatarak sırtınızı dinlendirmenizi ve ağırlık kaldırmaktan kaçınmanızı önerebilir. Egzersiz, kalsiyum takviyeleri, ağrı kesici ilaçlar ve sırtınızı desteklemek için özel bir korse; ağrı hissetmeden hareket edebilmenize yardımcı olabilir.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kemik iltihaplanması, kaburga kemigi iltihabi, kalça kemiği içinin iltihaplanması, hamilelikte legen kemigi iltihabi, kol iltihaplanmasi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.