->
3 binden fazlası çalışan olmak üzere 3421 kadının katıldığı, Sylvaine Cordier ve ekibinin araştırmasında, katılımcılardan yüzde 30′u iş yerinde en az bir kere kimyasal çözücülere maruz kaldığını söyledi.
İş yerlerinde sıklıkla kullanılan ve kimyasal maddeleri bileşenlerine ayırmaya yarayan çözücülere maruz kalan kadınların bebeklerinde oluşum bozukluklarının meydana gelme riskinin 2,5 kat daha fazla olduğu açıklandı. Bu maddelere en fazla maruz kalan gebelerin bebeklerinin böbreğinde, idrar yollarında, özellikle erkek bebeklerin genital bölgesinde oluşum bozukluğu ya da bu bebeklerde dudak yarığının meydana gelme riskinin daha fazla olduğu kaydedildi.
“Occupational and Environmental Medicine” dergisinde yayımlanan araştırmada, bu tür oluşum bozukluklarının ortalama yüzde 2-3 olduğu, ancak gebelik başında bu kimyasal maddelere maruz kalan hamilelerde riskin 2,5 kat arttığı vurgulandı.
Bu maddelerin gebelikte plasentanın oluşturduğu koruyucu bariyeri geçebildiğini vurgulayan bilim adamları, çözücülerin genellikle solunum yoluyla alındığına ya da deriden geçtiğine dikkati çekti.
Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü’nden (Inserm) bilim adamlarının yaptığı araştırma, yoğunluğu veya yağı azaltmak ya da temizlik için kullanılan çözücülerin bebek için tehlike teşkil ettiğini ortaya koydu
Temizlik veya sağlık alanında, kuaförde, estetik merkezinde ya da laboratuvarda çalışan kadınların çözücülere en fazla maruz kalanlar olduğu da belirtildi.
Araştırmaya ilişkin makale, Fransız “Le Nouvel Observateur” dergisinde de yer alıyor.
Bir önceki Hamile kalmak için bunları yapın başlıklı konumuzda doğurganlığı artıran yiyecekler, doğurganlığı artırmak ve hamile kalma pozisyonları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.