->
Hayatta her an neyle karşılaşabileceğimizi bilmediğimiz için her türlü duruma karşı tetikte olmak adına ilk yardım ilkelerinden haberdar olmak ve sağlık sorunları karşısında nasıl ilk müdahale yapmamız gerektiğini bilmek hayat kurtarır.
Kimyasal yanıklarda ne yapmalı?
Öncelikle kimyasal madde yanığına maruz kalan kişi o bölgeden uzaklaştırılmalı ve yardım eden kişide kimyasal maddeye maruz kalmamaya çok dikkat etmelidir.
Kimyasal madde yanığına maruz kalan kişilerin yaşadığı ağrıyı dindirmek, sorunun ciddi boyutlara ulaşmasını engellemek, hastanın rahat nefes alıp vermesini sağlamak ve vücutta oluşabilecek her türlü reaksiyonun önüne geçebilmek adına kimyasal yanıklara ilk yardım nasıl yapılmalı hepimizin bilmesi gerekir. Kimyasal madde eğer toz halde ise vücut üzerinde bulunan kimyasal madde tozları bir fırça yardımıyla vücuttan temizlenmelidir. Gelin bu makalemizde yer alan kimyasal yanıklara ilk müdahale nasıl yapılmalı öğrenelim
Ancak bu esnada hem hastanın hem de kendi gözünüze toz kaçmamasına çok dikkat edin. Eğer göze kimyasal madde kaçarsa göz bol su ile 15 dakika boyunca yıkanmalı ve derhal tıbbi müdahale yapılmalıdır.
Kimyasal madde bulaşmış kıyafetler, aksesuarlar ve takılar çıkartılıp atılmalıdır. Kimyasal madde yanığı olan bölge yaklaşık 15 dakika boyunca su ile temizlenmeye tabi tutulmalı. Kimyasal yanıklarda ilk yardım yapılacak olan kişinin renginde solukluk, nefes almasında zorluk ve şok durumları söz konusu ise şoka yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Kazazedenin yaşadığı ağrıyı dindirmek için kimsayal yanık bölgesine soğuk ve ıslak bir bezle kompres uygulaması yapılmalı ve eğer mümkünse ardından yanık bölgesi kuru ve steril gazlı bir bezle sarılmalıdır.
Kimyasal yanığa karşı uygulanan ilk müdahalenin ardından hastanın yanık bölgesi darbelere karşı korunmalı ve acilen en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir. İkinci ve üçüncü derece yanıklar ciddi problemlere yol açabilir. Birinci derece yanıklar çok fazla tedavi gerektirmeden kendiliğinden kısa sürede iyileşir.
Bir önceki yazımız olan Kemik kırıklarında ilk müdahale başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: kimyasal cilt yanıklarinda ne yapılır, kımyasal yanıga ne yapilmali, kimyasal yanık ney iyi gelir, kimyasal yanıklar için ne yapmalı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.