->
Anne karnında ki çocuğun kistik fibrosiz olduğu saptanırsa, hekimlerin bu konuda ki önerisi çocuğun doğmamasından yanadır ve ailelerin izni alınırsa düşük yaptırılır. Kistik fibrozis hastalığı ne anne de, ne de babada hiçbir belirti göstermezken, çocuklarda mütenevvi belirtiler ile kendini gösterir. Çocuklarda kistik fibrozis belirtileri nelerdir, buyurun birlikte öğrenelim.
Çocuklarda kistik fibrozis belirtileri
Kistik fibrozis hastalığının belirtileri ilk dönemlerde hırıltı, aşırı miktarda balgam çıkarma, zatürre, öksürük ve bronşit olurken, ilerleyen zamanlarda akciğer sorunları husule gelir ve çocuğun nefes almada güçlük çekme sorunu ortaya çıkar.
Ailesel geçiş gösteren kistik fibrozis hastalığı, anne ve babanın iki yapı taşından birinin sağlam olmamasından kaynaklı olarak doğacak olan çocuklarda yüksek bir ihtimalle husule gelen genetik bir sağlık sorunudur
Aynı zamanda kistik fibrozis belirtileri arasında çocuğun iştahsız olması ve gelişiminin de yaşıtlarına göre geri kalması da yer alır. Çocuklar iştahsızlıktan dolayı bir türlü kilo alamaz ve beslenmeleri esnasında tüketmiş oldukları besinlerde sindirilemez. Bu sorunlar ise çocuğun ileride bağırsak tıkanması sorununa yol açar.
Çocuğun kistik fibrozis hastalığı nedeniyle yaşamış olduğu bu sorunlar, kakasını yapamamasına, yaptığı kaka miktarının aşırı olmasına ve oldukça kötü kokmasına sebep olur. Ayrıca kistik fibrozis çocuklarında yağ emilememe sorunu da husule geldiği için gaz ve karın şişkinlikleri sıklıkla olur. Kistik fibrozis belirtileri ne kadar erken dönemde ortaya çıkar ve hastalığın erken evrelerde tedavisine başlanırsa hastaların yaşama süreleri uzar. Aksi durumda istik fibrozis hastalarının yaşam süresi 30-33 yıldır.
Bir önceki Doğurganlığı artıran besinler nelerdir? başlıklı konumuzda doğurganlığı arttıran besinler ve hangi yiyecekler doğurganlığı arttırır hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kistik fibrozis anne karninda belirtileri, kistik fibrozis evreleri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.