->
KORPUS LUTEUM MENSTURATORİYUM:
Ovülasyon (Yumurtlama) olayından sonra yumurtalıktaki (Ovaryum) olgun folikül kalıntıları bazı değişikliklere uğrayarak “Korpus luteuma” dönüşür. Korpus luteum bu adını renginden dolayı alır. Korpus luteumun oluşum süreci “Proliferasyon”, “Damarlanma”, “Olgunlaşma” ve “Gerileme’ ‘ olmak üzere birbirini izleyen dört dönemden geçer.
Olgun folikül ovülasyonla yırtıldıktan sonra büzülür, içeride bir miktar kanama olur. Teka interna tabakasındaki damarlar genişlemeye başlar. Bu büzülme sırasında özellikle “Zona granüloza” tabakası merkeze doğru çok sayıda kıvrımlar yapar
Teka internada “K hücresi” adlı hücreler bir yandan çoğalırlarken, bir yandan da zona granüloza ve korpus luteumun ortasındaki kan pıhtısına doğru ilerlerler. Buraya l^adar anlattığımız olaylar “Proliferasyon” dönemine aittir.
Ovülasyondan çok kısa bir süre sonra, korpus luteumda yaygın bir damarlanma ve bununla birlikte bir olgunlaşma gözlenir. Olgunlaşma döneminde granüloza hücrelerinde, teka interna-daki hücrelerde bazı farklılaşmalar görülür.Bun-lara “Lutern hücreleri” denir. Bu dönemde K hücreleri oldukça fazladır. Olgun bir korpus luteum 1-3 cm çapındadır. Ancak bir yumurtalığın 1/3′ünü kaplayacak kadar büyük de olabilir. Menstürasyon devrinin 23. gününden sonra, eğer hamilelik olmamışsa , korpus luteum gerilemeye, bozulmaya başlar ve adet kanaması
(Menstürasyon) sırasında gerileme tamamlanmış olur. Hamilelik gerçekleşmediğinde korpus lu-teuma “Korpus Luteum Menstüratoriyum” denir. Korpus luteumdan salgılanan en önemli hormon “Pr ogesteron” dur.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.