->
Kramp ağrıları aslında bir doku spazmıdır. Fakat fazla yüklenme, incinme, adale zorlanması (gerilmesi) veya uzun süre aynı pozisyonda kalmak adale kramplarına yol açabilir. Özellikle daha yaygın bir kramp çeşidi ise uyku sırasında baldır ve bacak adalelerinde meydana gelir. Bunlar sıklıkla, sıcak havada oynanan spor karşılaşmalarında aşırı yorulan ve susuz kalan sporcularda görülmektedir. Burada doku kasılır ani ve şiddetli ağrıya yol açar
Bu yazımızda kramp ağrıları ile bilinmesi geereken önemli bilgileri sunuyoruz…
KRAMP NEDİR?
KrampKaslarda şiddetli ağrı ile beraber istek dışı meydana gelen ani kasılmalara kramp denir. Her insanın hayatında birkaç kez başına gelebilen kramplarda kaslarınız kasılır. Sizi hareket edemez bir halde acı içinde bırakır. Birkaç dakika sürebilir ve kendiliğinden geçer. Yazımızda krampların sebepleri, sonuçları, belirtileri ve o anda neler yapmamız gerektiğini anlatmaya çalışacağız.
Kramp nedenleri-kramp neden girer?
Kramplar genelde bacaklarda, kollarda ve sırt bölgesinde oluşur. Sebepleri arasında zorlamak, zedelenmek ve kasların dehidrolize olması ve çok uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalmak sayılabilir. Kas kasılmasını engellemek veya kasılma süresini kısaltmak için masaj ve esneme egzersizleri yardımcı olabilir.
KRAMP KİMLERDE GÖRÜLÜR?
· Yoğun ve ağır egzersizler sonucu hücrelerindeki depo glikojeni ani bir şekilde tüketenler,
· Herhangi bir şekilde potasyum ve tuz kaybedenler (Hipertansiyon hastaları, hamileler vb),
· Isınmadan ani hareketler yapanlar,
· Potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından fakir beslenenlerde daha sıklıkla görülür.
KRAMPLARI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Kurutulmuş meyve, yeşil sebzeler, domates, avokado, muz gibi potasyum bakımından zengin içerikli şifalı bitkiler le beslenmeye dikkat etmeliyiz,
Kahve, çay, kola ve sigara tüketimini azaltın,
Düzenli olarak egzersiz yapın. Çünkü düzenli egzersiz kaslarınızın kuvvetlenmesini sağlayacaktır.
Dolaşımın devamı ve Laktik asitin( yorgunluğa sebep olan madde) kaslardan uzaklaşması için bol su tüketin. Düzenli su içme alışkanlığı kazanmalısınız.
B grubu vitaminleri bakımından zengin olan tam tahıllı ekmekler yiyin.
Kas çekilmelerinin düzenlenmesi için az yağlı süt ve yoğurt tüketin.
Enerji verici besinler tüketin.
Alkol içmeyin.
Sebzeleri pişirme suyunu atmayın. Yemeklerinizde kullanın. Pişirme suyunun atılması önemli derecede vitamin ve mineral kaybı demektir.
KRAMP ANINDA ACİL MÜDAHALE
Kramp anında önemli olan, kasların gevşetilmesinin başarılmasıdır. Bu biraz acılı olabilir. Aşağıdaki bazı önemli tavsiyeler size o anda yardımcı olacaktır.
Kramp bölgesi ovuşturulur.
Baldır bölgesindeki kramplar için germe hareketi yapılır.
Buz tedavisi veya kızarana kadar ovma hareketi yapılır.
Sıcak su torbası da kasları gevşetmek için yaralı olacaktır.
Şayet geceleyin ani oluşan kramplardan muzdaripseniz sizlere tavsiyemiz; bir çay kaşığı elma sirkesi ile iki çay kaşığı balı suda karıştırıp için. Bu, şikâyetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır.
UNUTMAYALIM!
Basit kramplar birkaç dakikada geçer. Bu süre zarfında geçmeyen ve sık tekrar eden kramplarda özellikle yaşı ilerlemiş kişilerin bir doktora görünmeleri yararlı olacaktır.
Bir önceki Akciğer Enfeksiyonlarına Dikkat başlıklı konumuzda akciğer enfeksiyonları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: krampa ne iyi gelir, baldır ağrısı nasıl geçer, kramp ağrısı nasıl geçer, kramp agrilarina ne iyi gelir, kramp sonrasi baldir agrisi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.