Kronik böbrek hastalarına diyet önerileri

Kronik böbrek hastalarına diyet önerileri

 
Böbreklerin işlevini yerine getirmemesi sonucu su, sodyum, potasyum, fosfor, üre, ürik asit, kreatin ve protein gibi maddelerin kanda birikmesini önlemek için beslenmede bazı önlemler alınmalıdır. Kronik böbrek hastaları ise bu nedenle yediklerine çok iyi dikkat etmeli ve düzenli bir diyet programına uyum sağlamalılar.
Fonksiyonları bozulan böbrekler, metobolizmanın düzgün çalışmasını önlemekteler. Böbreklerde bulunan ve dışarı atılması gereken maddeler atılmadıkları için kanda birikirler. Bu önlemlerin en etkilisi, diyet uzmanına beslenme programı hazırlatmak böylece tuz potasyum, fosfor, su ve protein miktarlarını kontrol altında tutmaktır

Kronik böbrek hastaları hangi yiyecekte hangi besin maddelerinin bulunduğu bilmeliler. Diyet uzmanlarından bu konuda yardım almalılar ki, diyetleri başarılı olsun.
Sodyum: Tuzlu kuruyemişler, sucuk, tuzlu bisküvi, hazır çorbalar, pastırma, sosis, dil, dalak, yürek, soslar, hazır her türlü gıdalar, sarımsak tozu, kraker, kavurma etler, konserve yiyecekler, salamura yiyecekler, turşular, salam, zeytin, salça, işkembe ve soğanda bulunur. Günlük gereksinimi 2,5-7 gr, kandaki düzeyi 134-144 meq/ L’dir. Kandaki sodyumun fazlalaşması sıvı birikimine neden olur.

Fosfor: Balık, sosis, sucuk, süt ve süt ürünleri, salam, yumurta, kurutulmuş meyveler, organ etleri, kuru baklagiller, tahıllarda bulunur. Günlük ihtiyacı 500-700 mg, kan düzeyi 2,5-4,2 mg’dır. Fosfor ve kalsiyum kemiklerin ve dişlerin gelişimine büyük fayda sağlar. Kanda fosforun yükselmesi kalsiyumun dışarı atılmasına neden olur.
Potasyum: Kavun, fındık, kuru fasulye, bal kabağı, patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, ve sütte bulunur. Günlük ihtiyacı 2 mg, kandaki düzeyi ise 3,6-5,5 meq/L’dir. Potasyum vücudun asit baz dengesi ve kalp atış seviyesinden son derece önemlidir.
Sıvı: Su, dondurma, çay, çorba, süt jöle, kahve, soslar, meyve sularıdır. Normalde böbrekteki sıvı fazlalıkları idrar, ishal, terleme ve kusma ile vücuttan atılır. Ama böbrekler çalışmadığı için kişi fazla terlemez veya sık idrara çıkmaz. Bu sorunlarda nefes darlığı, yüksek tansiyon, ödem ve kilo artışına neden olmaktadır.
Protein: Süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık ve yumurtada bulunur. Büyüme ve gelişme için son derece önemli olan Protein, vücutta fazla miktarda bulunduğu zaman kilo kaybına, yorgunluğa, halsizliğe, iştah azalmasına, kusma ve bulantıya neden olur.
Bir önceki Gazlı içeceklerin zararları nelerdir? başlıklı konumuzda gazlı içeceklerin zararları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bobrek yetmezligi ne yemeli, kby hastaları neler yiyebilir, böbrek hastaları ne yememeli, böbrek hastalarında diyet, bobrek hastası hangi balığı yemeli

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.