->
Bu ülserler genellikle korneanın merkezine yerleşmiş olduklarından erkenden görme bulanıklığına neden olmaktadırlar. Ülser renkli olup çevresi soluktur.
KSEROFTALMİ KERATOMALASİA KSEROTİK KERATİT A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE BAĞLI KORNEA ÜLSERİ: Çeşitli nedenlere bağlı olarak vücutta A vitamini yetmezliği olduğunda ortaya çıkan bozukluklardan biri de kornea ülserleridir. Korneadaki ülser çift taraflıdır. Kornea zamanla yumuşar, bu yumuşamaya “Keratomalasia” denilmektedir
Bir süre sonra kornea delinebilir. Gözyaşı bezleri de etkilenirler.
Bunun sonucu olarak gözyaşı gelmez. Göz küresini örten konjunktiva bölgesinde köpüğe benzeyen “Bitot” lekeleri denilen ve keratin-leşmiş epitel hücreleri içeren bir leke oluşur. Hastalarda gece körlüğü de olabilir. Tedavide iki amaç vardır: Gözde ikincil infeksiyonları önlemek amacıyla sülfonamidli ya da antibiyotikli göz ilaçlarının kullanılması ve A vitamini eksikliğinin giderilmesi. Bunun için hastaya dışarıdan A vitamini verilirken, yetmezliği yaratan asıl nedenin de teşhis ve tedavi edilmesi gerekmektedir (A vitaminiyle ilgili geniş bilgileri ansiklopedinin “Beslenme” bölümünde bulabilirsiniz)
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.